Susret brojnih ljubitelja kestena zabilježila kamera RTL-a

Mnogobrojni posjetitelji su, u subotu, 09. studenog 2013. godine, došli uživati u svim čarima jeseni, u sunčanom jesenskom danu, uz kuhano vino i kestenje u centralnom gradskom parku na 6. Danima kestena i mladog vina – Orahovačkoj kestenijadi. Brojni ljubitelji kestena okupili su se uz vruće kestene, igru, zabavu i druženje, a sve to zabilježila je kamera RTL – a. Ova mnogima omiljena jesenska manifestacija prvi puta održana je u organizaciji Turističke zajednice grada Orahovice i Grada Orahovice. Orahovačku kestenijadu prigodnim riječima otvorio je gradonačelnik Josip Nemec.

 

Svi posjetitelji mogli su uživati u bogatoj ponudi domaćih kolača od kestena i proizvodima OPG – a iz Orahovice i okolice, pečenim i kuhanim kestenima, provesti ugodno poslijepodne u veselom društvu, a ovogodišnja kestenijada postala je prava smotra folklornog stvaralaštva na kojoj su se predstavili KUD Orahovica, KUD Crkvari i KUD Čačinci. Ovu veselu i sadržajnu manifestaciju obilježila je 10 – metarska rolada od kestena koju su napravile vrijedne ruke učenika srednje škole Stjepan Ivšić, a koja je besplatno podijeljena svim posjetiteljima.

Bogat program manifestacije obilježila su i dva natjecanja: proglašenje najboljeg kolača od kestena i natjecanje „Duo kestenijada“, natjecanje u brzom jedenju kestena. Prvo mjesto u Duo kestenijadi osvojila je ekipa Gradskog društva Crvenog križa u sastavu Elio Kelava i Denis Podić, Antonija i Kata iz ekipe Rasadnik osvojile su drugo mjesto, a treće mjesto osvojila je ekipa udruge PAUK u sastavu Mirko Kufner i Jurica Puhanić. Od 8 slastica oplemenjenih kestenom, stručni žiri koji su sačinjavale Sandra Jadek i Danira Vinković, tri su proglasile najboljima. Kriteriji ocjenjivanja bili su vanjski izgled: sklad boja, kompozicija i kreativnost te sastav i okus: pravilan omjer sastojaka i pravilna priprema. Prvo mjesto pripalo je čokoladnoj roladi s kestenom Mjesnog odbora Tončekovac koju je ispekla Adriana Šramek, drugo mjesto pripalo je torti Udruge PAUK koju je ispekla Marija Kufner, a treće mjesto osvojila je torta gospođe Ivković. Nakon proglašenja pobjednika, gradonačelnik Josip Nemec izrazio je podršku svim aktivnostima na promociji domaćih proizvoda OPG – a, a istaknuo je i kulturni aspekt manifestacije na kojoj je sudjelovalo nekoliko kulturno umjetničkih društava koji su uveličali ovaj događaj. „Hvala svima koji su sudjelovali na Orahovačkoj kestenijadi i svima koji su se na bilo koji način uključili kako bi ova manifestacija dobila ovako velik značaj. Vidimo se i nagodinu otprilike u isto vrijeme“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Svi posjetitelji razdragano su pohvalili odličnu organizaciju kestenijade, koja će se, sudeći po pozitivnim reakcijama sudionika, nastaviti održavati. Ova manifestacija je bogatstvom sadržaja potvrdila tradiciju izuzetno zanimljive manifestacije koju vrijedi vidjeti. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Kestenijada2013{/gallery}