Održan 5. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika

U Umagu je prošli tjedan od 13. do 15. studenog održan 5. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika u organizaciji tjednika Lider i Udruge gradova. Cilj skupa bila je razmjena iskustava gradonačelnika i poduzetnika  te kroz dijalog raspraviti na koji način unaprijediti suradnju gospodarstva i jedinica lokalne samouprave, konkurentnost gradova i kako pospješiti upravljanje i privući investicije.

U sklopu ovogodišnjeg Susreta gradonačelnika i poduzetnika održana je redovna izborna skupština Udruge gradova kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Josip Nemec kako bi ispunio svoju dužnost. Skupštini se odazvalo 107 gradova članova udruge od ukupno 115 gradova. Na ovoj redovnoj izbornoj skupštini smijenjen je dosadašnji predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, a na njegovo mjesto izabran je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Turk je dobio 13 glasova više od riječkog gradonačelnika. Na funkciju potpredsjednika iz reda gradova koji su sjedišta županije izabran je Vedran Neferović, gradonačelnik Požege, a za potpredsjednicu iz reda gradova koji nisu sjedišta županije izabrana je gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Udruga gradova osnovana je 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih  interesa gradova u Republici Hrvatskoj i upravo je te godine Grad Orahovica pristupio Udruzi  gradova.Participiranjem u Udruzi gradova, članovi dobivaju priliku pratiti rad Hrvatskog sabora, Vlade i nadležnih ministarstava, ali i sudjelovati u izradi prijedloga novih zakona, odnosno izmjena i dopuna zakona na prijedlog članica Udruge. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Gradonacelnici11{/gallery}