U Orahovici obilježen Svjetski dan turizma

Turistička zajednica grada Orahovice i Grad Orahovica priključile su se velikom broju gradova diljem svijeta koji su se uključili u inicijativu zaštite globalnih vodnih resursa i podizanja ekološke osviještenosti turista te smanjenja potrošnje vode organizacijom proslave Svjetskog dana turizma. Tako su u petak, 27. rujna 2013. godine, u šatoru postavljenom u centru grada, svi prisutni mogli uživati u bogatom kulturno – zabavnom programu i degustaciji i kupnji tradicijskih domaćih proizvoda.

Program obilježavanja Svjetskog dana turizma započeo je u 17,00 sati prigodnim riječima stručne suradnice u Turističkoj zajednici Kristine Vasić:“Cilj nam je ukazati na važnost očuvanja i promicanja zaštite vode, resursa koji stvara život. Ukazujući na značaj vode za razvoj turizma, koristim ovu priliku da svima koji djeluju na području turizma, kao i građanima Orahovice čestitam Svjetski dan turizma“.

Riječima dobrodošlice i zadovoljstvom povodom nove manifestacije, prisutnima se obratio i gradonačelnik Josip Nemec, koji je otvorio manifestaciju. „Ova manifestacija jako je bitna, ne samo za naše turiste kojima pružamo jedan lijepi doživljaj u ove prve jesenje dane, već i za građane da shvate koliko je turizam važan za nas, naš grad i gospodarstvo. Želimo podići svijest svim građanima, počevši od djece, da više čuvaju svoju okolinu i štite ono što imamo“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec. Gradonačelnik, a ujedno i predsjednik Turističke zajednice, pohvalio je odličnu suradnju svih gradskih institucija, OPG – a i ugostiteljskih djelatnika koji su svojim radom doprinijeli da Orahovica živi ljeto punim plućima. Čestitao je svima Svjetski dan turizma uz želju da sljedeća sezona bude još uspješnija.

U kulturno – zabavnom dijelu manifestacije Puhački orkestar predstavio se izvedbom svjetskih evergreena, KUD Crkvari i KUD Orahovica koji su se predstavili folklorom i glazbom, Osnovna glazbena škola Slatina, Područni odjel Orahovica. Nastupili su i mališani iz Područne škole Nova Jošava koji su sve prisutne razveselili igrokazom „Čuvajmo Zemlju“ i pjesmom „Voda“ od J. Houdeka. Najveći aplauz bio je upućen članovima kluba „Jaglac“ koji su se, osim nastupom, predstavili i izložbeno – prodajnim štandom. Pozdravnu riječ gostima u ime kluba „Jaglac“ uputila je Brankica Ćubrić, solo pjesmu „Zora djevojka“ Lidije Bajuk izvela je Kristina Odobašić, a pjesmicu „Voda“ Mladena Kušeca recitirala je Lana Blagajac. Šator je bio ispunjen šarolikim štandovima na kojima su se predstavili OPG Ivanković iz Našica, OPG Fructus, OPG Nekić, OPG Pačarić, Klub Jaglac, Udruga za pomoć osobama s invaliditetom, Udruga vinogradara i voćara Orahovica i Turistička zajednica grada Orahovice.

Svoju kreativnost i inovativnost pokazali su učenici osnovne škole I. B. Mažuranić, polaznici od 1. do 4. razreda koji su crtali i pisali na temu „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“, a izložba dječjih radova bila je postavljena u šatoru. Najbolji radovi su nagrađeni, a svoj djeci, kao i svim sudionicima manifestacije, gradonačelnik je uručio zahvalnice i slatke poklon – pakete.

U sklopu manifestacije uručena su dva računala Područnoj školi Nova Jošava i jedno Mjesnom odboru Centar. Naime, u novoizgrađenoj Područnoj školi u Novoj Jošavi ukazala se potreba za opremanjem škole informatičkim uređajima. Zagrebačka banka poslovnica Slatina prepoznala je potrebu škole za računalima kako bi djeci omogućili kvalitetno informatičko obrazovanje. „Zadovoljstvo je da možemo pridonijeti djeci i mladima u njihovom školovanju. Nadamo se da će ova donacija pomoći što boljem funkcioniranju nastave u Područnoj školi te da ćemo ostvariti dobru suradnju na području Orahovice“ – rekao je direktor poslovnice Zagrebačke banke Slatina Senad Novak.

Ovo veselo druženje bez sumnje bilo je vrlo uspješno i zanimljivo, o čemu svjedoči velik broj posjetitelja, ali i pozitivni komentari kako bi takvih manifestacija trebalo biti još i više. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/DanSvjetskogTurizma09{/gallery}