Mađarsko – hrvatske vinske priče: Vinski festival Srijem – Festival traminca u Iloku

Nakon Festivala Rosea u Villanyju i Festivala Zelenog silvanca u Orahovici, na red je došao i treći vinski festival u Iloku, Festival Traminca. Proteklog vikenda, od 06. do 08. rujna 2013. godine u Iloku je održan prvi vinski festival koji slavi najpoznatije vino toga kraja – Traminac. Festival je organiziran u sklopu projekta „Mađarsko – hrvatske vinske priče“ koji je financiran iz programa IPA CBC HUHR. Projektni partneri su tri vinska grada: Orahovica, Villany i Ilok te VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko – podravske županije. Bit i poveznica ovog projekta i gradova je zajednička vizija vinskog turizma u pograničnoj regiji i međusobna razmjena iskustava, a ukupna vrijednost projekta, čiji je nositelj Grad Orahovica,  iznosi nešto više od 411 000 eura.

Svečanom otvorenju festivala prethodila je stručna radionica na temu „Izmjena zakona i zakonskih regulativa u vinogradarstvu i vinarstvu u Europskoj uniji, a na kojoj su sudjelovali i predstavnici partnera na projektu iz Orahovice i Villanya. Prilikom svečanog otvaranja festivala, gradonačelnik Orahovice Josip Nemec pozdravio je sve prisutne, istaknuvši da je ovaj projekt spojio tri prekrasna podneblja. „Projekt „Mađarsko – hrvatske vinske priče“ rezultat je dobre suradnje i prilika da učimo jedni od drugih. Dokazali smo da i mali gradovi, uz dobru suradnju, organizaciju i pouzdane partnere mogu puno postići. Vlast u sva tri grada prepoznala je veliku mogućnost promocije putem vina, mogućnost da napravimo veliki turistički iskorak. Povezalo nas je vino, ali nismo konkurenti, nego partneri koji proizvode kvalitetna, ali različita vina. Ovaj prvi zajednički projekt dobro smo odradili, nadam se da neće biti posljednji. Zahvaljujem se svim partnerima na projektu i nadam se da će suradnja u budućnosti biti još bolja“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Na prvom Festivalu Traminca u Iloku Turistička zajednica grada Orahovice i Grad Orahovica  predstavili su naš grad promotivnim materijalima, nezaobilaznim i nacionalno priznatim Zelenim silvancem te vinima orahovačkih vinara, uz tradicionalne i autohtone suvenire. Sudeći po velikoj gužvi oko orahovačkog štanda, Turistička zajednica i Grad Orahovica ponovno su oduševila sve posjetitelje. Na svim sajmovima turistička događanja u Orahovici privlače znatiželjnike koji pokazuju veliko zanimanje za posjet Orahovici, čemu pridonosi zasigurno lijepo uređen štand, široko poznavanje detalja turističke ponude i susretljivost djelatnika.

Stručna suradnica u Turističkoj zajednici Kristina Vasić ističe posebno zadovoljstvo činjenicom da se ponavlja veliko zanimanje za turističku ponudu Orahovice. „Jako smo zadovoljni nastupom u Iloku. Fenomenalne su reakcije posjetitelja na turističku ponudu našeg grada, a i lijepo je čuti koliko se pozitivno priča o Orahovici. Svi zajedno dali smo sve od sebe da na najljepši način predstavimo naš grad“ – svoje dojmove prenijela nam je gospođica Vasić. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Ilok09{/gallery}