Gradski park u ozračju srednjeg vijeka

U svakome od nas skriva se sanjar, čak i u onim najozbiljnijima, bahatima i taštima. Skriva se onaj mali, sasvim mali dio nas koji nikada ne odraste i koji će zauvijek, htjeli mi to priznati ili ne, voljeti priče, legende i bajke.

Vitezovi, od glave do pete oklopljeni željezom, polažu zakletvu vjernosti kojom se obvezuju na odanost svojoj kneginji, blago joj se klanjajući. Prekrasna Ružica, kći gospodara grada, djevojka koja je u cijeloj zemlji poznata po svojoj ljepoti i plemenitosti, djevojka božanske ljepote, blijeda lica, plemićkih kretnji, sa svojom pratnjom promatra sve to. Ta mitska figura, nastala iz narodnih priča svojom je dobrotom usrećivala narod.

Razoren je jedan dvor, stvoren je drugi svijet, svijet novih boja, novih likova i priča. Kneginja Ružica traje kao legenda. Ostali su običaji, pjesme, legende…ostale su crvene ruže kao znaci žalosti za njezinom tužnom sudbinom. Ostali su fijuci vjetra što odjekuju među ruševinama Ružice grada.

Gradska vlast izgradnjom sjenice kneginje Ružice želi dočarati život u srednjem vijeku u autentičnom ambijentu podno starog plemićkog grada. Svim građanima i posjetiteljima na ovaj način pruža se prilika da uđu u jedno drugo, davno zaboravljeno vrijeme – vrijeme vitezova, plemića i dvorskih dama, ali i dvorskih luda. Na ovaj način legenda o Ružici ostat će u mašti i budućih generacija Orahovčana. Svatko na svoj način ima priliku oživjeti bajku zakopanu kao legendu u orahovačkoj povijesti, samo treba zatvoriti oči i uroniti u neki drugi svijet. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/SjenicaKneginjeRuzice09{/gallery}