U Donjoj Pištani otkriven „Križ hrvatskih branitelja“

U Donjoj Pištani je u subotu, 03. kolovoza 2013. godine, održana svečanost otkrivanja i blagoslova netom podignutog križa u čast hrvatskih branitelja Slavka Špeha i Slavka Vulića, branitelje poginule 1991. i 1992. godine u obrani Domovine te u spomen na sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata.

Tom prigodom svim prisutnima obratili su se ministar branitelja Predrag Matić, gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP – a VPŽ Orahovica te predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu Slatina – Orahovica Marija Maračić. U svom obraćanju prisutnima podsjetili su na nesebičnu žrtvu branitelja te uputili pozdrav roditeljima i obiteljima poginulih branitelja te svim nazočnima.

„Neka nas ovo spomen obilježje vječno sjeća na najteže i najljepše trenutke nastajanja naše voljene Domovine, a isto tako neka nam bude vječni podsjetnik na one koji su za nju dali sve, svoj život. Neka njihova žrtva zauvijek ostane u našim srcima i mislima. Ovaj križ je samo mali spomen u odnosu na njihovu žrtvu“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Uz ministra Predraga Matića, Spomen križ su otkrili sin poginulog hrvatskog branitelja Stjepan Špeh i majka poginulog hrvatskog branitelja Dušanka Vulić, a Spomen križ blagoslovio je vlč. Željko Strnak. Inicijator projekta izgradnje Spomen križa je Udruga branitelja liječenih od PTSP – a VPŽ Orahovica, a izgrađeno je dobrovoljnim radom članova udruge i Mjesnog odbora Donja Pištana. Izgradnju je sufinanciralo Ministarstvo branitelja, Virovitičko – podravska županija, Udruga branitelja liječenih od PTSP – a VPŽ Orahovica, Grad Orahovica i mnogi drugi donatori.

Težina križa sjećanja i boli za obitelji poginulih hrvatskih branitelja ostala je ista i nakon toliko godina, ali dan obilježen molitvom i zajedništvom podsjetnik je da jedino vjera i nada mogu donekle ublažiti tu bol.

(T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2013/OtkrivanjeKrizaDonjaPistana{/gallery}