Svečano obilježen početak radova Vinske ceste

Svečanim rezanjem vrpce, u subotu, 03. kolovoza 2013. godine, gradonačelnik Josip Nemec otvorio je početak radova sanacije 2,5 km postojeće vinske ceste na potezu Merkur – Duzluk. Svečano otvaranje radova održano je u sklopu prekograničnog projekta Mađarsko – hrvatske vinske priče i dvodnevnog festivala Zelenog silvanca održanog na Izletištu Orah proteklog vikenda, a otvaranju su nazočili predstavnici gradova partnera na projektu: Villanya, Iloka i Orahovice.

„Posebno sam sretan i zadovoljan što se konačno vide rezultati našeg dugogodišnjeg rada i truda. Ovaj dan je značajan, naš veliki i prvi projekt se ostvaruje i zbog toga sam iznimno sretan. Bilo je problema, naravno, u vezi načina na koji EU želi da se projekt provede, ali pokazali smo da se možemo nositi sa svim problemima. Kao vinorodni kraj imamo velike planove, a ova vinska cesta samo je jedan mali početak. Želim se zahvaliti svom timu, posebno pročelnici Ireli Strabić, koja je uložila puno truda i saznanja u ostvarenju ovog projekta, ali se želim zahvaliti i našim partnerima koji su nam prenijeli svoja iskustva u organizaciji vinskih festivala. Nadam se da će festival Zelenog silvanca postati tradicija i jedna od značajnijih manifestacija“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Sve prisutne goste pozdravila je i voditeljica projekta Vinske prče Irela Strabić, još jednom upoznavši nazočne sa ciljevima i nakanama ovog projekta: „ Iznimna mi je čast i vrlo smo ponosni na građevinske radove, zbog iznimnih propisa koji se moraju zadovoljiti kako bi se dobila sredstva. Cijela vinska ruta iznosi 7,7 km, a građevinske radove koje danas otvaramo radimo na 2,5 km postojeće stare ceste. Vrijednost ugovorenih radova sa izvođačem radova Gravia d.o.o. iz Osijeka iznosi 710 680 kn. Cesta neće biti asfaltirana, nego će se uklopiti u ovaj prekrasni prirodni okoliš u širini 5 m i duljini 2,5 km. Sanirat će se oštećenja na cesti završno sa nasipom od kamenog materijala, a naknadno ćemo obilježiti kompletnu vinsku rutu smeđom turističkom signalizacijom“.

Otvaranje je održano na ulazu na vinsku cestu na Merkuru, nakon kojeg je uslijedio obilazak vinske rute uz posjet vinarima. Upravo je tud krenula vesela karavana ljubitelja i poklonika dobre kapljice koja je putovala od podruma do podruma, tamnih i svježih prostora u kojima su ljubitelji vina, oslobođeni od nepovoljnih vanjskih utjecaja, imali priliku uživati u svim čarima prepoznatljivih orahovačkih vina. Gosti iz Villanya i Iloka imali su priliku obići i kušati vina OPG Patkoš te obići stari i novi podrum PP Orahovica uz kratko predavanje o razvoju vinarije i podruma te kušanje vina.

Podsjetimo, projektom Vinske priče Orahovica je osigurala oko 170 000 eura, od kojih EU sufinancira sa 85%. Najveći dio planiranih sredstava utrošit će se na građevinske radove sanacije 2,5 km postojeće vinske ceste na potezu Merkur – Duzluk te postavljanje smeđe signalizacije i info punktova duž cijele kružne rute Merkur – Duzluk – N. Jošava, duge 7,7 km.  (T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2013/OtvorenjeVinskeCeste{/gallery}