Nastavljaju se arheološko – istraživački radovi na lokalitetu oko crkve Sv. Lovre u Crkvarima

U četvrtak, 22. kolovoza 2013. godine, nastavljena je 11 sezona arheoloških istraživanja srednjovjekovne crkve s grobljem, crkve Sv. Lovre, a trajat će dva tjedna. Prva stručna arheološka istraživanja kod crkve Sv. Lovre proveo je Konzervatorski odjel u Osijeku 2001. godine, prigodom provođenja konzervacije i sanacije arhitekture crkve. Nakon tih početnih istraživanja, 2003. godine započeta su sustavna arheološka istraživanja koja provodi Institut za arheologiju iz Zagreba. Istraživanje je započeo prof. dr. sc. Željko Tomičić koji je naslutio da se na brežuljku na kojem se nalazi crkva nešto krije ispod zemlje.  Niz slojeva arhitekture otkrivaju postojanje nekoliko crkava i od tud i naziv „Crkvari“, ne od male crkve Sv. Lovre, nego od niza crkava: romanička crkva iz 13. stoljeća, ranogotička crkva iz 14. stoljeća, gotička bazilika. Smanjivanje broja stanovništva kroz godine dovodi i do smanjivanja crkve koja se smanjuje na jednu manju gotičku kapelu kakvu i danas vidimo na brežuljku iznad Crkvara. U samo devet arheoloških iskopavanja na ovom lokalitetu istraženo je i 479 grobova.

Deveteročlana ekipa, koju predvodi dr. Tatjana Tkalčec, nada se da će ovogodišnjim istraživanjima razotkriti još jednu enigmu. Naime, postoje pisani izvori i legende koji daju naslutiti da je u nekom trenutku na tom području bio i samostan. Naišli su na jedan zid koji se odvaja i čini zasebnu prostoriju te daje naslutiti mogućnost postojanja samostana. Daljnjim istraživanjima utvrdit će se da li je bio isključivo u funkciji crkve ili je tu bio i samostan. Dr. Tkalčec navodi da bi bilo dobro provesti istraživanja i unutar same kapele, ali s obzirom da je ona u redovnoj funkciji, bez većih financijskih sredstava istraživanje se ne može provesti u jednoj sezoni.

Ministarstvo kulture i Grad Orahovica osigurali su 70 000,00 kn sredstava za ovogodišnja istraživanja na lokalitetu crkve Sv. Lovre. „To su skromna sredstva, ali smo zahvalni na onome što dobijemo. Zahvalni smo Gradu Orahovici i gradonačelniku Josipu Nemecu na razumijevanju i potpori, ali i cijeloj ekipi koja pomaže da se ovi radovi dovedu do kraja: gospođi Ireli Strabić, gospodinu Zvonku Nađu i gospodinu Josipu Kriblu“ – rekla je dr. Tkalčec.

Daljnja arheološka istraživanja zasigurno će rezultirati cjelovitom slikom o sakralnom i utvrđenom spomeničkom kompleksu na području današnje crkve Svetog Lovre kod sela Crkvari. (T. Petrović)