Prometno – edukativna akcija HAK – a i policije u centru Orahovice

Hrvatski Auto klub i Pu Virovitičko-podravske županije priredili su Orahovčanima koristan događaj u vidu simulacije prevrtanja automobila. Ovom simulacijom Orahovčani su mogli uvidjeti koliko je važan sigurnosni pojas u automobilu:

-Slijetanje vozila s ceste je već duže vrijeme najčešća vrsta prometnih nesreća na području Policijske uprave Virovitičko – podravske, ali i cijele Republike Hrvatske. Najčešći uzrok te vrste prometnih nesreća je upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, a često i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, dok je za smanjenje posljedica slijetanja vozila s ceste od iznimne važnosti korištenje sigurnosnog pojasa od strane vozača i svih putnika u vozilu, kao i propisno korištenje dječjih sjedalica kod prijevoza djece. – kaže policijska službenica PU VPŽ Anita Relić te dodaje:

-U cilju prevencije navedenih prekršaja i samim time sprječavanja slijetanja vozila s ceste i smanjenja posljedica, koje su kod ove vrste prometnih nesreća najčešće i najteže, Policijska uprava virovitičko podravska sa policijskim postajama i HAK, Autoklubom Virovitica, organiziraju preventivne aktivnosti namijenjene vozačima svih vrsta motornih vozila u većim naseljima županije, od Orahovice do Pitomače. Osim upoznavanja s opasnostima i posljedicama upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prijevoza djece u vozilima, vozači su upoznati i s načinom rada uređaja za nadzor brzine kretanja vozila i utvrđivanja koncentracije alkohola u organizmu koje policijski službenici koriste u nadzoru prometa. – kaže Relić. Naziočni Orahovčani imalu su mogućnost i pokušati se kretati s tzv. „pijanim naočalama“ koje simuliraju određenu koncentraciju alkohola u organizmu te upoznati s dostupnim vrstama autosjedalica i načinom njihovog pravilnog postavljanja. (V.G.)