Postavljen sustav navodnjavanja u središnjem gradskom parku i parku Kneginje Ružice

Globalno zatopljenje jedan je od glavnih razloga sve češćeg pojavljivanja sušnog razdoblja, što se svakako negativno manifestira na zelene površine te je iz tog razloga navodnjavanje postalo vrlo bitan element održavanja zelenih gradskih površina. Javni gradski parkovi vrlo su bitna i nezamjenjiva sastavnica svakog grada te je stoga održavanje i njegovanje gradskih zelenih površina vrlo bitna mjera. Bez redovitog zalijevanja nema ni lijepog vrta te cjelogodišnji trud za njegu travnjaka i biljaka može biti uništen za samo nekoliko dana. Gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, veliku brigu i pažnju poklanja uređenju parkova i zelenih površina kako bi Orahovica postala što atraktivnija svojim građanima i njihovim gostima.

U sklopu redovnog održavanja zelenih površina, posao postavljanja sustava navodnjavanja povjeren je komunalnom poduzeću Papuk d.o.o. Nakon radova prekopa javne površine na postavljanju sustava navodnjavanja, u središnjem gradskom parku i parku Kneginje Ružice postavljene su cijevi, a sustav navodnjavanja povezan je sa spremnikom koji se puni iz kanala koji protječe kroz park. Sustav je programiran da se isključi za vrijeme vlažnog i kišnog vremena kada nema potrebe za pretjeranim natapanjem tla. Uspostavom sustava navodnjavanja park će se opskrbiti dovoljnom količinom vode potrebne za zalijevanje travnjaka i raznolikog cvijeća u parku.

„Ako se bude pravilno postupalo sa biljkama svake godine imat ćemo sve ljepši i zeleniji prostor. Cilj nam je da grad izgleda što ljepše i što urednije te ćemo nastaviti s uređenjem svih zelenih površina u gradu. Važno je naglasiti da se zelene površine ne navodnjavaju iz vodovodne mreže, nego iz kanala koji teče kroz park“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec. (T. Petrović )