Orahovica domaćin 1. Međunarodnog kupa slastičara

Grad Orahovica će 13. i 14. lipnja 2013. godine biti domaćin najboljim slastičarima iz Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u sklopu 1. Međunarodnog kupa slastičara. Organizator natjecanja je Turistička zajednica grada Orahovice, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Orahovice i Virovitičko – podravske županije te  uz suorganizaciju Udruge kuhara grada Orahovice i Udruge slastičara Hrvatske. Projekt pod nazivom „Zlatni orah“ ima za cilj podići kvalitetu gastronomske i turističke ponude Orahovice pripremom i prezentacijom tradicionalnih slavonskih slastica.

Za 13. lipnja za građanstvo je pripremljeno interaktivno predavanje o slastičarstvu i slasticama iz prošlosti i sadašnjosti pod nazivom „Slastičarstvo – nekad i danas“ u hotelu Ružica, a predavač je Kristijan Kordić. U petak, 14. lipnja 2013. godine počinje natjecanje u izradi i dekoriranju torti, ocjenjivanje natjecateljskih torti, svečana večera sa proglašenjem pobjednika i zabavni program uz Suhopoljske tamburaše. Cijena ulaznice za svečanu večeru je 50,00 kn, a prodaja ulaznica vršit će se u Turističkom uredu grada Orahovice.

Na natjecanju se očekuje tridesetak vrhunskih slastičara. Sudionici natjecanja slastice će izrađivati od autohtonih slavonskih namirnica s naglaskom na prepoznatljivosti orahovačkog kraja – orahu. Stručni sud sačinjavat će priznati slastičari Hrvatske i regije, a ocjenjivat će se svi segmenti torte: izgled, okus, kompozicija, sklad, usklađenost s temom, kreativnost, pravilna priprema i pravilan omjer sastojaka. (T. Petrović)