O Orahovici održan 1. međunarodni kup slastičara Hrvatske – „Zlatni Orah 2013.“

U organizaciji Turističke zajednica grada Orahovice te suorganizaciji Udruge slastičara Hrvatske i udruge kuhara grada Orahovice, a pod pokroviteljstvom Grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije te zlatnim sponzorstvom Podravke, u Orahovici je održan veličanstveni slastičarski događaj. 1. Međunarodni kup slastičara ”zlatni Orah 2013” definitivno se već na svom prvom izdanju pokazala kao manifestacija budućnosti. Revija fantastičnih slastica, majstora ovoga dijela kulinarstva, vrhunskih stručnjaka, jednostavno praznik na oko i posebno nepce. Manifestacija je trajala dva dana, a veličanstveni završetak priređen je u hotelu dukat gdje su i proglašeni pobjednici. Na Kupu se ukupno natjecalo 12 ekipa iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a stručno ocjenjivački sud činili su vrhunski slastičari, Alma Rekič svjetska slastičarska sutkinja te jedna od najcjenjenijih slastičara u Europi, predsjednik Udruge slastičara Hrvatske Kristijan Kodrić te učiteljica slastičarstva iz Vinkovaca Ružica Šošić. Nakon kušanja i ocjenjivanja ukupno najviše bodova, 210 skupila je Mehira Kovačevič iz Slovenije, drugo mjesto sa 189 bodova pripalo je Jeleni Ujvari iz Srbije, dok je treće osvojila Ljerka Stanković-Babić iz Zagreba (Hrvatska):

-Posebno me očarao kompletan ambijent u Orahovici. Prelijep grad, sjajni domaćini i vrhunska organizacija cijeloga događaja. Što se tiče samog natjecanja ocjenjivali smo sklad boja, kompoziciju, kreativnost, sklad okusa, pravilan omjer sastojaka te pravilnu pripremu. Nije bilo lako, ali eto čestitam pobjednici, ali isto tako i svim natjecateljima jer na Zlatnom Orahu u Orahovici su zapravo svi zajedno najveći pobjednici. – rekla je predsjednica stručnog ocjenjivačkog suda Alma Rekič. Predsjednik udruge suorganizatora, Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar izrekao je samo pohvale za sve sudionike, suce, posjetitelje te obećao još bolji, sadržajniji i atraktivniji 2. Zlatni orah iduće godine. Predsjednik udruge slastičara Hrvatske Kristijan Kodrić također je bio pun dojmova kao i pobjednica Mehira Kovačevič iz Bleda, iz Slovenije koja ja napravila Orah tortu s kremom od vanilije

-Sve je bilo odlično, presretna sam što baš ja prva pobjednica ovako fantastičnog natjecanja. Orahovica i 1. Zlatni Orah ostat će mi vječno u pamćenju.  – kratko je nakon natjecanja rekla Mehira. U sklopu manifestacije udruga slastičara Hrvatske uručila je sjajnoj hrvatskoj pjevačici Danijeli Pintarić potvrdu o imenovanju ambasadorice hrvatskog slastičarstva te zaštitnog lica Udruge slastičara Hrvatske. Cijeli događaj svojim su majstorijama uveličali ponajbolji hrvatski majstori „curvinga“ Marijan Bošnjak, Ivan Đukić i Ivica Škrinjarić te naravno orahovčanin Dražen Šafar. Sve u svemu, 1. Zlatni Orah očarao je sve, od natjecatelja, sudaca, gostiju, čak i organizatora , a posebno domaće Orahovčane koji su sipali same pohvale i već se predbilježili za iduću godinu. (V.G.)

 

Galerija fotografija:

{gallery}SlikeGodina2013/Slasticari-06-2013{/gallery}