Svjedok povijesti grada

Kao pokrovitelj vrijednog izdanja koje svjedoči o povijesti našeg grada, gradonačelnik Josip Nemec u svom uredu primio je gospodina Miroslava Gazdu, autora knjige „Zavičajnici grada Orahovice 1848. – 1942.“ i gospodina Zorislava Milkovića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Orahovici, a ujedno i izdavača ove knjige. Gospoda su došla zahvaliti gradonačelniku na pokroviteljstvu i podršci te su mu tom prigodom uručili određen broj knjiga. Knjiga obuhvaća vremenski period od punih 100 godina, a podastire dokaze o broju stanovnika Orahovice kroz navedeni period, o socijalnoj i gospodarskoj strukturi Orahovice te o samoj strukturi tadašnjih žitelja Orahovice.

 

Ova knjiga nastala je na temelju izvornih podataka i velikog truda autora koji se iskreno zahvalio članovima uredništva i pokroviteljima bez čije pomoći ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana.

U nastojanju da bogati arhivski fundus učine još dostupnijim građanima Orahovice i široj javnosti, Ogranak Matice hrvatske Orahovica rado je prihvatio ideju izdavanja ove knjige. „Povodom 785. rođendana grada Orahovice, ovu knjigu poklanjamo svim Orahovčanima gdje god se nalazili. Također je predajemo hrvatskoj javnosti i zaljubljenicima u ovaj prekrasan gradić“ – riječi su uredništva: Zorislav Milković, Damir Najmenik i Duško Rađenović.

Gradonačelnik je pružio podršku ovom projektu kako bi zauvijek ostala pisana riječ o našoj prošlosti koja je većini nepoznata. „Želim se zahvaliti autoru na inicijativi da iz zaborava izvuče povijest Orahovice i Orahovčana. Također se zahvaljujem gospodinu Milkoviću i Ogranku Matice hrvatske što su se prihvatili predstavljanja široj javnosti tako vrijedne povijesne građe. Ova knjiga svima nama pruža priliku da upoznamo grad i žitelje koji su živjeli na našem području unazad 165 godina. Mnogi iz redova mlađeg naraštaja današnje Orahovice putem ovog izdanja možda će pronaći svoje nepoznate ili već davno zaboravljene korijene“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec. (T. Petrović)

 

Galerija fotografija:

{gallery}SlikeGodina2013/Knjiga-04-2013{/gallery}