Gradonačelnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisao ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije turističkog kompleksa „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ (Izletište Orah)

U četvrtak, 4. travnja 2013.godine, gradonačelnik Josip Nemec u Zagrebu je potpisao ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije za I fazu projekta regionalnog značaja, naziva Turističko rekreacijski centar „Jezero Hercegovac – Ružica grad“ (Izletište Orah) u okviru Programa za pripremu i provedbu razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova.

 

Na području Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije identificiralo je 32 velika projekta, no u drugu fazu priprema za financiranje izrade projektne dokumentacije, ušlo je samo 7 projekata. U velikoj konkurenciji ideja pristiglih iz cijele Hrvatske, projekt Grada Orahovice naziva Uređenje turističko rekreacijskog centra „Jezero Hercegovac – Ružica grad“( Izletište Orah),  istaknuo se svojom kvalitetom i kreativnošću te tako ušao u sedam izabranih projekata, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 17,3 milijuna eura. Najveća investicija među sedam odabranih korisnika Tehničke pomoći, upravo je  Grada Orahovica sa oko 4 milijuna eura, uz što je važno napomenuti da su korisnici s odobrenim bespovratnim sredstvima, Grad Orahovica, Grad Križevci i Grad Karlovac, jedini predstavnici Jedinica lokalne samouprave.

Uz ministra Branka Grčića, ugovore su potpisali Dragan Jelić, direktor Centra za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko – posavske županije, Drago Matić, ravnatelj Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko – kninske županije, Josip Nemec, gradonačelnik Grada Orahovice, Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca, Julije Domac, ravnatelj Regionalne energentske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Ivan Perhoč, župan Međimurske županije  i Branko Hrg, gradonačelnik Grada Križevci.

„Potpisivanje ovih ugovora korak je naprijed jedinica lokalnih uprava i samouprava u pripremi projekata. Stručna verifikacija koja je provedena na 7 izabranih projekata pokazala je da se radi o kvalitetnim projektima i kvalitetno razrađenim idejama. Ovih 7 projekata prošlo je test kvalitete“ – rekao je ministar Branko Grčić.

„Projekt je smješten u ekološki osjetljivom i zaštićenom području Parka prirode Papuk. Cilj projekta na globalnoj razini je razvoj postojeće i unapređenje nove turističke infrastrukture, na ovom prepoznatljivom kulturnom i prirodnom lokalitetu Orahovice, što će u konačnici, stvoriti nove vrijednosti i za lokalnu zajednicu, kroz zapošljavanje  i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Ideja o današnjem regionalnom projektu Turističko rekreacijskom centru „Jezero Hercegovac – Ružica grad“, odnosno Izletištu „Orah“, rezultat je višegodišnjeg rada gradske vlasti, na stvaranju preduvjeta od prostorno planske i tehničke dokumentacije, do rješavanja imovinsko pravnih odnosa na lokaciji koja se mjeri u desecima hektara.  Da ništa nije slučajno, svjedoči dokument iz 2004, a to je „Studijski projektni zadatak valorizacije jezera, Ružica grada i dijela kamenoloma Hercegovac“, izrađena od strane zagrebačkog ureda „Studije Modrić“.  Prema tim predinvesticijskim istražnima radnjama, procjenjuje se da bi realizacija ovog projekta, koje je prepoznalo i Ministarstvo, osigurala zapošljavanje 30% stanovnika, što kroz direktno zapošljavanje na lokaciji, što indirektno preko pratećih aktivnosti i djelatnosti povezanih s turizmom, jer znamo da je turistička djelatnost ako ima potencijala, pokretač investicija i zamašnjak gospodarstva.

Kada govorimo o predmetnom projektu Turističkog rekreacijskog centra, naziv zahvata je „uređenje“, što podrazumijeva revitalizaciju postojeće infrastrukture i sadržaja u prirodnom okruženju i bogatstvu kulturnog naslijeđa, kao što je srednjovjekovna utvrda Ružica grad i Plemićka kurija, te izgradnju i nadopunjavanje novim sadržajima, koji će pridonijeti i sada poznatoj izletišnoj destinaciji, gdje se posebno ističe kupalište na jezeru, koje je prošle godine dobilo priznanje „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2012.“ za najbolju plažu kopnenih voda Hrvatske.  Njegujući brend orahovačkog obrazovnog turizma, I faza izgradnje kompleksa procijenjene vrijednosti oko 4 mil EUR, a  za čiju izradu projektne dokumentacije je Ministarstvo odobrilo bespovratna sredstva u visini 85 %, ili 953.642,87, kn, je Edukacijski centar: Škola u prirodi. Zahvat obuhvaća izgradnju objekta na  četiri etaže sa višenamjenskim radionicama, kongresnom dvoranom, smještajem, blagovaonicom i prostorima za slobodne aktivnosti, zatim 30 bungalova, sanitarije u zoni kupališta i vanjske sportske terene.  Na taj način nastava po školskom programu, objediniti će proučavanje i prirodnih i kulturnih vrednota, kroz aktivnosti u objektima i na otvorenom, kao što su održavanje nastave i raznovrsne  radionice, sport i rekreacija, izleti u prirodi, škola plivanja, te program „Poučne staze“.  Uz tradicionalnu školu u prirodi, provodit će se i program „odvikavanja“ od Interneta uz stručno osoblje te mogućnost zajedničkog tretmana roditelj – dijete, što će produljiti turističku sezonu, a moderna dvorana moći će se tijekom cijele godine koristiti i za kongresni turizam.

Naposljetku, ovaj projekt pridonijet će boljem radu i razvoju lokalne zajednice, i kao potvrda  pravilnog i dobrog rada gradske vlasti,  treba nam biti  motiv više za dodatne napore i ulaganja u ovaj, ali i slične projekte. Stručan i dobro obrazovan kadar koji ima izvrsne ideje i ulaže puno truda,  ključan je u pripremi projekata, stoga grad kontinuirano ulaže u edukaciju svojih zaposlenika koji su uključeni u timove za izradu i provedbu projekata EU“- rekao je gradonačelnik prilikom predstavljanja projekta.

Godine truda, rada i ulaganja konačno su prepoznate od strane Ministarstva. Vizija o adrenalinskom turizmu, skijalištu, modernom aqua parku i auto kampu, o revitalizaciji devastiranih bungalova, obrazovnom turizmu i izgradnji pratećih objekata uskoro će biti ostvarena. (T. Petrović), (I.S.)