Grad Orahovica ponovno se uključio u najveći volonterski projekt u Hrvatskoj

Grad Orahovica i ove godine uključio se u nacionalnu kampanju „Zelena čistka“, koja se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2013, a čiji je glavni cilj masovno uključivanje građana u akciju čišćenja i uklanjanja otpada iz prirode, ali i podizanje razine svijesti o čistom okolišu. Ova jednodnevna akcija najveći je volonterski projekt u Hrvatskoj.

U subotu, 20. travnja 2013. godine, građani Grada Orahovice udružili su napore kako bi probudili svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom, a s ciljem očuvanja okoliša i prirode. Pokazali su koliko im je priroda važna te što se sve može učiniti u jednom danu. Prošlogodišnje iskustvo bilo je poticaj da građani i ove godine udruže snage u očuvanju okoliša.

Zainteresiranost velikog broja volontera govori o spremnosti i interesu građana za zajedničko rješavanje sveprisutnog problema koji smo sami stvorili. Mladi, ali i oni nešto stariji, okupili su se s istim ciljem: očuvati danas za bolje sutra. Akcija je provedena pod koordinacijom Grada Orahovice, a uključili su se mnogi građani, udruge, mjesni odbori, javni radovi, Savjet mladih i Mladež HDZ – a. Za čišćenje je odabrano nekoliko lokacija: Klanac, Stari pištanački put, dio uz cestu D 2, Magadinovac i ulaz u dolačku šumu. Akciji su se pridružile i Osnovna škola I.B.Mažuranić i Srednja škola S. Ivšić koje su dan ranije provele akciju i na taj način . Na taj način učenici su se educirali o ekologiji i važnosti brige za okoliš.

„Zelena čistka“ više je od jednodnevne akcije. Ona je poziv na zajedništvo u rješavanju zajedničkog problema te na promjene u ponašanju i gospodarenju otpadom. Većina građana na žalost nije svjesna koliki je utjecaj čovjeka na okoliš i prirodu te je iz tog razloga vrlo važno ukazati na to da smo svi mi dio problema, ali da možemo biti i dio rješenja. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/ZelenaCistka2013{/gallery}