Održana Osnivačka skupština Pčelarske udruge „Pčelica“Orahovica

U nedjelju, 24.03.2013.godine, održana je Osnivačka skupština Pčelarske udruge kojoj je prisustvovalo 33 od 38 upisanih članova i gradonačelnik Josip Nemec.

Skupštinu je otvorio Rajko Maglaić i ukratko obrazložio potrebu osnivanje udruge, s obzirom na velik broj pčelara i pčelinjih zajednica na našem području, zbog lakšeg utjecaja na pčelare da povećaju broj košnica te da sami upravljaju pčelinjom pašom. Inicijativni odbor u sastavu: Borić Branko, Farkaš Miroslav, Grdić Duško i Rajko Maglaić sazvao je Osnivačku skupštinu za osnivanje udruge na području bivše Općine Orahovica (Orahovica, Čačinci, Zdenci, Crnac). Gospodin Maglaić naglasio je da se udruga osniva uz podršku lokalnih čelnika te da će se financirati iz proračuna grada, od članarina i donacija.

Gradonačelnik je naglasio da je izuzetno sretan zbog inicijative osnivanja orahovačke udruge i velikog broja pčelara, ali i što će grad biti bogatiji za još jednu udrugu. Svim prisutnima poželio je dobar izbor rukovodstva koje će dobro voditi udrugu, dobru međusobnu suradnju, puno uspjeha u daljnjem radu i partnerski odnos s Gradom.

U izbornom dijelu skupštine izabrano je rukovodstvo udruge. U Upravni odbor izabrao je sedam članova. Povjerenje za obnašanje dužnosti predsjednika pripalo je Rajku Maglaiću, za dopredsjednika je izabran Duško Grdić, za tajnika Borić Branko, za blagajnika je izabran Šimek Miroslav te su kao članovi Upravnog odbora izabrani Švamberger Zvonko, Vidaković Drago i Božičković Stevo. U Nadzorni odbor imenovani su Grgurić Stjepan za predsjednika te Danko Vulić i Anica Horvatin kao članovi. Imenovan je i Sud časti, Vladimir Musli kao predsjednik te Joso Jović i Ivan Šalković kao članovi. Do kraja članstva u dosadašnjim udrugama koje traje do kraja godine, udrugu će zastupati Miroslav Farkaš kao pomoćnik pašnog povjerenika, a od 1.1.2014. biti će pašni povjerenik Pčelarske udruge „Pčelica“.

Predsjednik udruge, Rajko Maglaić iznio je plan rada udruge za tekuću godinu: osnovati udrugu, prikupiti članarinu i popisati sve članove, izraditi katastar paše, surađivati sa gospodarskim subjektima u smislu pčelinje paše. Udruga ima u planu i surađivati sa TZ Orahovice i Čačinaca sudjelovanjem na sajmovima i manifestacijama, animirati pčelare na proizvodnju svih pčelinjih proizvoda, provoditi dobru pčelarsku praksu i pratiti zdravstveno stanje pčelarskih zajednica. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Pcelari-03-2013{/gallery}