Gradonačelnik u posjeti prijateljskom gradu Bačkoj Topoli

Na poziv članova Mjesne zajednice Bačke Topole i Udruženja vinogradara, voćara i povrtlara „Kadarka“, gradonačelnik Josip Nemec gostovao je 22. i 23. veljače u prijateljskom gradu Bačka Topola povodom 8. Bajšanskog Prela. Srdačnu dobrodošlicu gradonačelniku poželio je gospodin Milislav Viljanac, predsjednik Vinskog reda Telečke visoravni „Sveti Dimitrije“, kao i svi prisutni na 2. redovnoj godišnjoj skupštini Vinskog reda, održanoj 22.veljače s početkom u 19 sati. Predsjednik Vinskog reda naglasio je da udruženje predstavlja sponu između plasmana, gastronomije, proizvođača i kulture te da je red u prošloj godini dao velik doprinos u osnivanju Sabora vinskih redova Srbije. Skupštinu je završio riječima:“Vino je sveto, vino je vječno, moja čaša je prazna“ i tako izmamio smiješak svih prisutnih. Po završetku skupštine, gradonačelnik je pozdravio sve članove Vinskog reda i zahvalio na gostoprimstvu. Nakon što je predsjedniku i dopredsjednicima Vinskog reda uručio prigodne poklone, sve prisutne pozvao je da posjete Orahovicu.

U subotu, 23.veljače gradonačelnica Bačke Topole Melinda Kokai – Mernjak simboličnim paljenjem plamena prela otvorila je 8. Bajšansko prelo kojem je prisustvovao i gradonačelnik te predstavnici Udruge vinogradara i voćara „Orahovica“, Josip Matković i Mijo Šimatić. Ova manifestacija ima za cilj da običaje, koji su u ovoj multinacionalnoj sredini bili njegovani sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sačuva od zaborava. U subotu je također održana i tradicionalna Bajšanska 12. Međunarodna Rakijada u organizaciji Udruženja vinogradara, voćara i povrtlara „Kadarka“, na kojoj je Udruga vinogradara i voćara „Orahovica“ osvojila srebrnu medalju za rakiju od šljive.

Svi koji dolaze na Bajšansko Prelo trebaju sa sobom ponijeti dobro raspoloženje, volju za druženje, igru i natjecanje, a sve brige i nedaće ostaviti kod kuće. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/BackaTopola02-2013{/gallery}