Diseminacija rezultata istraživanja kvalitete turističke ponude u odabranim turističkim destinacijama Hrvatske 2007. – 2012.

05. veljače u Županijskoj komori Slavonski Brod održana je prezentacija “Diseminacija rezultata istraživanja kvalitete turističke ponude u odabranim turističkim destinacijama Hrvatske”, provedena u okviru akcije HGK i HRT ‘Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2007.-2012.”, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Josip Nemec sa suradnicima. Prezentacija je održana u organizaciji HGK – Sektora za turizam i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb u suradnji sa HGK – Županijskim komorama Slavonski Brod, Virovitica, Požega, Osijek i Vukovar.

 

Istraživanje je provedeno temeljem “DESTqual” metode kontole kvalitete za odabrana turistička odredišta Hrvatske u kontinuitetu od šest godina, a predstavila ga je voditeljica istraživanja dr. sc. Saša Poljanec Borić sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb. Dr. sc. Poljanec – Borić naglasila da je projekt „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ nastao kao projekt osvješćivanja odgovornosti za konkurentski razvoj hrvatskog turizma te da je istraživanjem obuhvaćeno 7 destinacija na regionalnoj osnovi. Tim se sastoji od 30 sudaca koji su dobro uvježbani za kontrolu subjektivnosti u opažanju i detaljno su upoznati s aspektima koje promatraju. Također je naglasila da je Slavonija dosta ispod prosjeka Središnje Hrvatske u kvalitativnom rasponu, a regionalni deficit konkurentnosti čine smještaj, aktivni odmor u prirodi i turističke informacije na webu. Opći zaključak provedenog istraživanja je da je kvaliteta turističke ponude Središnje Hrvatske u prosjeku kontinuirano bolji od kvalitete turističke ponude Slavonije.

Rezultati ovog višegodišnjeg kvalitativnog istraživanja ponude turističkih destinacija Hrvatske značajni su za stvaranje platforme za budući strateški turistički razvoj turističkih regija Hrvatske i turističkih mjesta.

(T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/PrezentacijaTuristickiCvijet2013{/gallery}