Šampion alkoholnih pića je domaća orahovačka šljivovica iz 2009.

U Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici, održano je osjenjivanje jakih alkoholnih pića i alkoholnih pića za sajam SLAVIN u koji će biti održan u Orahovici od 15-17. ožujka 2013. godine. U uvodu ocjenjivanja komisiju je pozdravio i orahovački gradonačelnik Josip Nemec podsjetivši na važnost povratka sajma SLAVIN u Orahovicu te se zahvalio članovima komisije što su ove godine ponovno svojim dolaskom i stručnim ocjenjivanjem  dali ovogodišnjem sajmu dimenziju više. Stručna komisija za ocjenjivanje žestokih pića radila je u sastavu, predsjednica dipl.ing.agr Dunja Mežnarić, tajnica Blaženka Mozer dipl.ing.arg. te Anđela Šafranec  dipl.ing.arg., Miroslav Ivanković dipl.ing.preh.teh. i Blaženka Mandarić dipl.ing.agr. i od 13 dobivenih uzoraka svima podijelila medalje:

 

-Jako mi je drago da sam opet u Orahovici i da je sajam SLAVIN ponovno dio ovog lijepog grada. Primili smo dakle ukupno 13 uzoraka, što rakija, što likera i mogu reći da su svi bili odlične kakvoće što pokazuje i konačan rezultat od čak sedam zlatnih medalja. 5 uzorka je dobilo srebro i jednu smo ocijenili brončanom. Nabolje ocijenjena rakija koja je ujedno i šampion ovog ocjenjivanja i ovogodišnjeg sajma SLAVIN je jedna šljivovica, slavonska  i to orahovačka, iz 2009. g. sa 45 volumnih postotaka alkohola, ali vrlo meka, odležala je, vrlo je pitka, užitna, tehnološki je vrlo dobro odrađena i svaka pohvala proizvođaču. Ova je pobjednička rakija dobila ukupno 18,6 bodova i zlatnu medalju. Ocjenjivali smo po uobičajenoj metodi, to je buxbaum metoda prilagođena za jaka alkoholna pića, gledala se dakle boja, bistrina, miris i okus – riječi su predsjednice komisije Dunje Mežnarić koja kaže kako ju mali broj uzoraka nije iznenadio:

-Treba svakako reći da je ove godine malo uzoraka što me ne čudi jer je bila jedna pauza što se Slavina tiče od dvije godine, a i u međuvremenu je donesen i pravilnik o jakim alkoholnim pićima koji možda malo proizvođače i destimulira jer isti govori kako proizvođači ne smiju imati više od 50 litara rakije i to sa 40 volumnih postotaka, odnosno 20 litara apsolutnog alkohola. Ipak, sve u svemu iznimno sam zadovoljna kvalitetom uzoraka. – zaključila je Mežnarić. Ocjenjivanje vina za orahovački sajam SLAVIN bit će održano 13. veljače na istom mjestu. (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2013/SlavinPodaci2013/OcjenjivanjeJakAlkPica{/gallery}