TAIEX održao radionice na temu pripreme i provedbe Leader mjere

U ponedjeljak 21. siječnja i utorak 22. siječnja 2013. u Zagrebu su održane radionice na temu pripreme i provedbe LEADER  mjere u sklopu pretpristupnog i postpristupnog programa ruralnog razvoja (IPARD i Program novog programskog razdoblja od 2014.-2020.).

Radionice je organizirala i financirala Europska komisija (EK) preko Službe EU za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Na radionicama su iz Virovitičko-podravske županije sudjelovali predstavnici sva tri LAG-a, Saša Rister i Marko Bošnjak, predstavnici LAG-a „PAPUK“, Božidar Jaković, tajnik LAG-a „MARINIANIS“, Dubravka Dvojak, predstavnica LAG-a VIP, zajedno sa predstavnicom VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Prvi dan radionice odnosio se na postojeće programsko razdoblje i fokus je bio upoznati predstavnike Lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) sa zadaćama i procedurama Upravne direkcije Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u provedbi mjere 202 „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“ IPARD programa.  Korisnicima je prezentiran nacrt Pravilnika o provedbi mjere 202 te procedura pripreme za predmetni natječaj. Govornici su bili: Gospođa Anna Nowak iz DG AGRI, gospodin Ivan Ciprijan i Andreja Čakija iz Ministarstva poljoprivrede, Gospođa Ana Gadže iz APPRRR-a, te gospodin Milan Medić iz LAG-a Vallis Collapis.

Drugi dan radionice iznijete su usporedbe nadolazećeg programskog razdoblja i IPARD-a od strane predstavnika EK: Gospođe Anna Nowak i gospodina Jean-Michel Courades iz DG AGRI kao i nove EK regulative i promjene u programu vezanom za buduće programsko razdoblje 2014.-2020. Stručnjaci iz Poljske, Bugarske i Finske prezentirali su iskustva provedbe mjere LEADER u svojim zemljama.

Trenutno se čeka da Agencija dobije prijenos ovlasti za provedbu mjere 202 od strane Europske komisije nakon čega će se raspisati natječaj za odabir LAG-ova. (www.ravidra.hr)

{gallery}SlikeGodina2013/TaiexRadionica2013{/gallery}