Gradonačelnik u Budimpešti

Na poziv generalne konzulice RH u Pečuhu Ljiljane Pancirov, u ponedjeljak 3. prosinca 2012. godine gradonačelnik Josip Nemec gostavo je u Budimpešti povodom hrvatsko – mađarskog susreta „Zajedno u Europu II“ u organizaciji zaklade „Polgári Magyarországért”, Hanns Seidel Alapítvány”, te udruge „Magyar-Horvát Baráti Kör“. Realizaciju priredbe podržali su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj, Hrvatska državna samouprava i Hrvatska samouprava V. okruga Budimpešte.

Na susretu su nazočili potpredsjednik mađarske vlade Tibor Navracsics, potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica, Zoltán Balog,  ministar  ljudskih resursa i predsjednik zaklade „Polgári Magyarországért Alapítvány”Gordan Grlić Radman, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Ulrich Kleppmann, predstavnik zaklade „Hanns Seidel Alapítvány“ za Hrvatsku i Mađarsku György Csóti, zastupnik u Mađarskom parlamentu i  predsjednik udruge “Magyar-Horvát Baráti Kör”, te mnogi drugi uvaženi gosti.

Sve prisutne pozdravili su potpredsjednik mađarske vlade Tibor Navracsics i potpredsjednik  hrvatske vlade Neven Mimica. Obojica su izrazila zadovoljstvo zbog postojanja kvalitetne suradnje dviju zemalja koja će postati još izraženija ulaskom Hrvatske  u punopravno članstvo EU. Cilj susreta bila je razmjena iskustava dosadašnje suradnje te prenošenje iskustava Mađarske kao zemlje članice EU u korištenju sredstava fonda ruralnog razvoja. Na susretu se održalo predavanje i izlaganje na temu „Očekivanja i dosadašnja iskustva sa EU“ u kojem su sudjelovali Daniel Mondekar – predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora, Márton Szűcs – voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska te Tvrtko Čelan –  programski i komunikacijski menadžer u Zajedničkom tehničkom tajništvu.

Zaključak cjelodnevnog susreta jest da partnerstvo sa Mađarskom predstavlja novi faktor stabilnosti za Hrvatsku i most prema regiji, a iskustvo Mađarske u strukturnim fondovima ključno je za daljnju suradnju i čini formulu uspjeha.

{gallery}pancho/Pecs-12-2012{/gallery}