Projekt grada Orahovice odabran za sufinanciranje iz EU fonda

„Mađarsko-hrvatske vinske priče“, 3. poziv natječaja IPA CBC HU-HR

Odabir projekta rezultat je odlične prekogranične suradnje sa našim susjedima, koja je započela i puno prije raspisivanja natječaja, a sve na inicijativu i uz stalnu podršku gradonačelnika Josipa Nemeca. Tema koja se pokazala dobrom, je tzv. „vinski turizam“ a zajednički projekt 4+2 partnera, nosi ime „Mađarsko-hrvatske vinske priče“. Pozitivna ocjena EU povjerenstva i odabir baš ovih „vinskih priča“ u velikoj konkurenciji više županija s obje strane granice,  veliko je priznanje Gradu Orahovici, jer je nositelj cijelog projekta i njegov glavni korisnik, pa iako ta pozicija koordinatora koji mora voditi računa o cjelovitosti i međusobnoj suradnji svih partnera, nosi veliku odgovornost pri provedbi zahtjevne procedure po kriterijima EU prakse, vjerujemo da je ovo samo prvi od mnogih sličnih projekata koji se pripremaju.

Gradovi partneri na projektu su: Orahovica, Villány i Ilok, a uz 4. partnera – Razvojnu agenciju VPŽ-e, „VIDRU“, koja je svojim znanjem i iskustvom, cijelo vrijeme bila odlična tehnička podrška i suradnik, kao pridruženi partneri uključeni su: Udruga voćara i vinogradara iz Orahovice, i Udruga vinara iz Siklósa.  Poveznica triju gradova, osim sličnog podneblja i povijesti, je zajednička vizija vinskog turizma u pograničnoj regiji, te želja da međusobna razmjena iskustava putem ovog  projekta, doprinese promidžbi  turizma, kulture i tradicije ovih krajeva.

Provedba projekta očekuje se početkom 2013, i trajati će 16 mjeseci, a osim građevinskih radova i postavljanja smeđe signalizacije, očekuje se niz zanimljivih „vinskih manifestacija“  i promotivnih aktivnosti s obje strane granice.

Vrijednost budžeta Grada Orahovice je cca 170.000 EUR, od kojih EU fond sufinancira s 85%. Najveći dio planiranih sredstava utrošiti će se na građevinske radove sanacije 2,5 km duge postojeće tzv. „vinske ceste“ na potezu Merkur-Duzluk, te postavljanje smeđe signalizacije i info punktova duž cijele kružne rute Merkur-Duzluk-N. Jošava-Merkur, u duljini 7,7 km.

Na kraju ovog kratkog pregleda projekta koji ide odmah u provedbu, važno je istaći da su i preostala dva aplicirana projekta na isti poziv natječaja, također pozitivno ocijenjena, no zbog limitiranog budžeta IPA fonda za ovu godinu, projekti su stavljeni  na tzv. listu čekanja, kako nam je službeno priopćeno, pa vjerujemo da će se i oni u dogledno vrijeme realizirati. Radi se o već prije spominjanim projektima: uređenje biciklističkih staza i izgradnja planinarskog doma u Gornjoj Pištani (partner Orfu), i o adaptaciji kino dvorane u sklopu projekta sa Villányem.

Sve to potvrda je, da ova gradska vlast ide u korak sa novim mogućnostima koje nam se pružaju u „povlačenju“ sredstava  iz fondova, a vjerujemo da su ovi projekti samo uvod u nadolazeće Strukturne fondove EU, za koje se također intenzivno rade pripreme na svim razinama. (I.S.)