Najbolji fiš skuhala ekipa iz Donjeg Miholjca

U organizaciji Turističke zajednice grada Orahovice,  grada Orahovice, a uz suorganizaciju Reda vitezova Ružice grada, u središnjem, orahovačkom, gradskom parku  održana tradicionalna 18 orahovačka Fišijada. Za natjecanje se prijavilo ukupno 29 kuhara iz Donjeg Miholjca, Vukovara, Nove Jošave, Donje Pištane, Čačinaca, Zdenaca, Dolaca i Orahovice, a cijeli program pratili su glazbenim izvedbama KUD Orahovica te orahovački glazbenik Matija Rister:

-Ove smo godine odlučili ponovno vratiti Turističku zajednicu u organizaciju Fišijade koju je unazad nekoliko godina više nego uspješno realizirao Red vitezova Ružice grada. Oni su nam i ove godine pomogli da nastavimo veliku tradiciju kuhanja fiš paprikaša u našem gradu koja traje već punih 18 godina.

Hvala svim natjecateljima i gostima koji su uveličali cijeli ovaj događaja i hvala naravno ekipi satelitskog programa HRT-a koji su i Fišijadu snimili u sklopu emisije o Orahovici pod nazivom ”Moje rodno mjesto”. Vjerujem da ćemo se i iduće godine sresti i okupiti u ovako velikom broju. – zaključio je orahovački gradonačelnik i predsjednik TZG Orahovica Josip Nemec. Od 29 kotlića najbolji fiš, po ocijeni stručne prosudbene komisije u sastavu Dragan Lizačić kao predsjednik te članovi Zoran Putniković, Zvonko Šnidaršić, Tomislav Brkić i Kristina Vasić, skuhao je Nedeljko Josić iz Donjeg Miholjca koji je ukupno dobio 37 bodova. Sa samo bodom manje, dakle 36, drugo mjesto osvojila je ekipa HVIDR-a Orahovica uz glavnog kuhara Šimu Koića dok je treće mjesto s ukupno 35 bodova osvojio Mjesni odbor Donja Pištana i njihov glavnih kuhar Stjepan Troha:

 

-Bilo je uistinu teško odlučiti. Kako rezultati i kažu odlučivale su nijanse. Iznimno mi je drago da se ovako puno natjecatelja prijavilo i Orahovica je još pokazala kako može organizirati odlično kuharsko natjecanje. – kaže predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje fiša i predsjednik Udruge kuhara VPŽ Dragan Lizačić. Pobjednička ekipa iz Donjeg Miholjca bila je oduševljena organizacijom:

-I mi u Donjem Miholjcu imamo Fišijadu, no organizacija ove orahovačke je daleko ispred. Mogu reći da je ovo jedna od ponajboljih Fišijada u Slavoniji i Baranji i želim Orahovčanima da ovako uspješno i nastave. Eto, dali smo sve od sebe, kuhali najbolje što znamo i ponosan sam na svoju ekipu što je ostvarila ovaj rezultat. – kaže kuhar pobjedničke ekipe Nedeljko Josić iz Donjeg Miholjca. Uz veliki broj natjecatelja u središnjem orahovačkom gradskom parku okupio se i veliki broj posjetitelja, a organizator se pobrinuo da i oni dobiju pokoju ”žlicu” fiša pa su tako članovi stručnog povjerenstva kuhali fiš za posjetitelje po simboličnoj cijeni, a isto tako nazočno su mogli kušati i šarana s rašlji. U sklopu Fišijade predstavili su se i Udruga voćara i vinara, poduzeće Fructus te mnogi OPG-i. (V.G.)

{gallery}pancho/Fisijada2012{/gallery}