Gradonačelnik u posjetu Villanyu

05. i 06 listopada 2012., gradonačelnik Josip Nemec i suradnici gostovali su u prijateljskom gradu Villany-u u susjednoj Mađarskoj. Na poziv gradonačelnika grada Villany-a Gyule Takats nazočili su najvećem godišnjem festivalu vina koji se organizira svake godine početkom listopada.

Villany je jedno od vodećih vinskih područja u Mađarskoj koje je poznato po svojim crnim vinima, a za vrijeme trajanja vinskog festivala lokalni vinari predstavljaju svoja vina zajedno sa tradicionalnim Mađarskim jelima i slatkišima. Grad Villany ima oko 2.500 stanovnika, a u vrijeme vinskog festivala primi oko 15.000 posjetitelja iz raznih dijelova Mađarske.

Domaćini su, nakon srdačne dobrodošlice, poveli gradonačelnika i suradnike kroz glavnu ulicu Villany-a, gdje su mnogobrojni vinari, slastičari i pekari prezentirali svoje proizvode iz ukrašenih drvenih kućica.

Najznačajniji dan vinskog festivala bio je 06. listopada (subota) koji je u cijelosti bio ispunjen nastupima glazbenih sastava i kulturno-umjetničkih društava. Središnji dio ove manifestacije je vinska povorka u kojoj sudjeluju KUD-ovi i učenici okolnih škola, a koju predvodi tzv. „Vinska garda“. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovali su i članovi KUD-a „Crkvari“i učenici SŠ „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice.

Kako su prijateljski gradovi Orahovica i Villany potpisnici Sporazuma o međunarodnoj suradnji, te su zajedno prijavili prekogranični projekt na 3. pozivu IPA CBC HU-HR 2007.-2013. ovo je još samo jedan u nizu prijateljskih susreta s ciljem promicanja kulturnih i vrijednosti, a isto tako i održavanja dobrih međunarodnih odnosa.

Na kraju posjeta predstavnici Orahovice i Villany-a zaključili su kako će se i u budućnosti nastaviti susretati, promicati prijateljstvo i kulturne vrednote, te njegovati zajedništvo i suradnju. (M.B.)

{gallery}pancho/Villany-10-2012{/gallery}