Europsko novinarsko natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša

Orahovica je bila domaćin 10. prvenstva Europe u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću za novinare. EP je organizirano pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, a suorganizaciju potpisala je Turistička zajednica grada Orahovice dok je pokrovitelj bio Grad Orahovica. Od najavljenih 32 ekipe na natjecanju se pojavilo 29 i to iz 7 zemalja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Slovačke i Srbije. Kuhalo se u četiri skupine, plavoj, zelenoj, ljubičastoj i crvenoj, a stručno povjerenstvo u sastavu Zlatko Bunčec slobodno novinar iz Zagreba, Tomi Gavranič Radio Univox Kočevje, Janez Kurbus Radio Slovenske Gorice Maribor, Zdravko Andri Krugoval 93,1 Garešnica i Igor Bratulić hotelijer iz Zagreba izabralo 12 ekipa za veliko finale.

 

U završnicu su ušli RTRS Banja Luka, potom HRT-Dobro jutro Hrvatska, Radio Baranja, Radio Univox Slovenija, Dolenjski list Slovenija, Radio Slovenija, Svetonedeljski list, Radio Našice, HRT-dopisništvo Krapina, Novi list Rijeka, Glas Slavonije – dopisništvo Beli Manastir te Hrvatski radio II program – Sunčani sat. S obzirom da je ekipa Sunačnog sata organizator natjecanja, svoje mjesto  u velikoj završnici prepustila je ekipi domaćina –Radio Orahovici. Iako je u Orahovici na dan finala bilo iznimno hladno i kišovito vrijeme, kao i uvijek neuništivim i upornim novinarima nije moglo ništa. Uz kuhanje, pjevalo se i plesalo na kiši i svi su bili složni u jednom, najvažnije je bilo zabaviti se i uživati u nekoliko slobodnih dana.  Nakon trosatnog kuhanja stručno povjerenstvo je izabralo 5 najboljih koji su se tim plasmanom izravno plasirali za 11. EP iduće godine. 5. Mjesto pripalo je ekipi Radija Sora Škofija Loka dok je 4. Mjesto osvojila je ekipa RTRS Banja Luka. Prvak Europe je Radio Baranja s kuharima Robertom Repićem i Sinišom Frankom s ukupno 157 osvojenih bodova, drugo mjesto pripalo je ekipi HTV-a dopisništva Krapina s kuharicama Ljiljanom Strmečki i Zvjezdanom Vincelj s ukupno 156 osvojenih bodova dok je treće mjesto s ukupno 152 boda osvojila ekipa Dolenjskog lista i kuhari Tomaž i Ksenija Zorko iz Slovenije:

-Orahovica je bila sjajan domaćin. Hvala gradonačelniku Nemecu u svim ljudima iz Orahovice koji su si dali veliki trud i odlično nas ugostili. Zasigurno je ovo samo početak suradnje s ovim gradom i vrlo brzo ćemo neku sličnu manifestaciju organizirati u Orahovici. Čestitam pobjednicima, ali isto tako i svim sudionicima, kolegicama i kolegama novinarima. – riječi su organizatora 10. Prvenstva Europe u kuhanju lovačkog gulaša za novinare Vladimir Jurić. Pobjednici su bili presretni, ali isto tako i oduševljeni gradom domaćinom:

-Konkurencija je bila žestoka, svi kolege jako dobro kuhaju i time je zadovoljstvo veće kada pobijediš. Orahovica je prelijep grad i drago nam je da smo bili ovdje. – kaže Siniša Frank član dio pobjedničkog kuharskog dueta. Nagrade najboljima uručili su  orahovački gradonačelnik Josip Nemec  te predstavnik generalnog sponzora Limarije Sebastijan. Novinari su se još jednom pokazali kao sjajna i vesela ekipa, ali isto tako i kao vrhunski kuhari. (V.G.)

{gallery}pancho/LovackiGulas2012{/gallery}