Orahovački vatrogasci proslavili 130 godina postojanja

Vatrogasci DVD-a Orahovice ove godine obilježavaju 130-tu obljetnicu rada društva, a središnji program proslave održan je  15. i 16. rujna.

Proslava je počela  svečanom  sjednicom koja je  okupila vatrogasce  društva-slavljenika, DVD-a Orahovica i  gostujućih društava Vatrogasne zajednice  Orahovica i susjednih vatrogasnih društava. Njima je zapovjednik, Robert Orina,   iznio nekoliko statističkih pokazatelja iz rada operative unazad deset godina. Tijekom toga razdoblja, spomenuo je Orina, vatrogasci su sudjelovali u 218 intervencija u kojima su utrošili 2.473 sata. Statistički gledano, najviše se intervencija događalo u mjesecu ožujku, kada je riječ o danima, onda je to petak, a statistike govore i to da je najviše intervencija bilo u dnevnom razdoblju od 16,00 do 17,00 sati. U svom je izvješću Orina  spomenuo i vatrogasnu tehniku i opremu za koju je Društvo „bogatije“ u zadnjih deset godina, kao i  ne manje značajnu  aktivnost stalnog  osposobljavanja, tehničkog usavršavanja i doškolovanja vatrogasaca-operativaca.

Svečana sjednica bila je i prigoda za predstavljanje knjige „ 130 godina DVD-a Orahovica“, autora, Ivana i Vladimira Grgurića, koju je i predstavio jedan od autora, Vladimir  Grgurić.Dodijeljena su i priznanja, a primile su ih: članice ženskog odjeljenja  DVD-a Orahovica: Zorica  Orina, Ana Jockov, Mateja  Koleno, Ivana i Katarina Kovačić, Ljubica Jovanović, Ivanka Boroš, Marina Puhanić, Suzana Jurlina, Dragica POkos, Mirjana Zeman, Marijana Veg i Marija Orina.

Zahvalnice su uručene i Mariju Hornungu, Vladimiru i Ivanu Grguriću  i Željku Hocenskom.

BRONČANU PLAMENICU  VZO za požrtvovnost i  hrabrost  dobili su Mato Koleno, Miroslav Jockov, Boris BROŠ i Aleksandar Jovanović,  Spomenice za  deset godina rada u DVD-u Orahovica primili su: Zorica Orina i Sara Štajner, a  za  dvadeset godina Krešimir Sukić.

Središnja svečanost proslave  130-te obljetnice DVD-a Orahovica, održana je  u nedjelju, 16. rujna,  u gradskom parku u Orahovici okupila je brojne goste, koji su  upoznati s  poviješću  vatrogastva u Orahovici, a predsjednik, Pavao Ramić, osvrnuo se i na najznačajnija zbivanja u Društvu  u zadnjih deset godina. U  tom su se vremenu, istaknuo je Ramić,  na čelu  DVD-a  izmijenila  tri predsjednika u Upravi, a dva zapovjednika u Zapovjedništvu. S ponosom je Ramić govorio i o angažiranju i rezultatima koje  orahovački vatrogasci postižu ne samo u gašenju požara i  sličnim vatrogasnim intervencijama, već i u  drugim aktivnostima u gradu i široj društvenoj zajednici.

To su potvrdili i dodjelom  priznanja i zahvalnica fizičkim i pravnim osobama koje su im pomagale  u radu u proteklom desetljeću, a  isto tako priznanja su, kako od strane DVD-a, tako i od  drugih vatrogasnih institucija, dodijeljena i  članovima  Društva.

Orahovačkim su vatrogascima na značajnoj obljetnici čestitali  gosti, predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s kojima DVD Orahovica surađuje,  predstavnici proizvođača vatrogasne opreme, te predstavnici  više vatrogasnih zajednica. Među njima: predsjednik VZO, Petar Čačinović,  predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, Željko Palković i Stjepan Venus, te načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Željko Popović, koji je orahovačkom društvu uručio najviše vatrogasno priznanje koje HVZ dodjeljuje.  Popović  je  također spomenuo da je u vrijeme osnivanja DVD-a Orahovica, u Hrvatskoj tada djelovalo tek 40-tak vatrogasnih društava, što dovoljno govori o bogatoj tradiciji vatrogastva u Orahovici.

Čestitke je orahovačkim vatrogascima uputio i  dogradonačelnik, Darko Žužak, a župnik, vlč Željko Strnak,  posvetio je  novo vatrogasno vozilo, zazivajući Božji blagoslov na sve koji njime budu upravljali.

Uz  Plaketu s likom Đure Deželića, osnivača vatrogastva,  najviše vatrogasno priznanje koje se dodjeljuje dobrovoljnim vatrogasnim društvima,  na središnjoj  svečanosti čin  vatrogasnog časnika  dobili su  Željko Hajba i Miroslav Šimek, čin vatrogasnog veterana Josip Šubert i Ervin Kovač, srebrne vatrogasne plamenice  Robert Orina, Mario Hornung i Darko Hajba. Zlatna vatrogasna plamenica uručena je Željku Hajbi.

Izvor: www.radioorahovica.com