6. Utrka motokultivatora u Orahovici

Red vitezova Ružice grada i Turistička zajednica grada Orahovice i ove su godine organizirali iznimno atraktivno, ali svakako i  jedinstveno natjecanje. Riječ je o 6. državnoj utrci motokultivatora koja je privukla mnoštvo posjetitelja i pokazala nešto rijetko viđeno u cijeloj Hrvatskoj. Utrka motokultivatora vožena je u tri kategorije motokultivatori, special i veliki motokultivatori, a posebna atrakcija bila je utrka na 100 metara guranja kosilica. U svim kategorijama vozile su se dvije utrke po 15 minuta, i nakon obje vožnje u kategoriji motokultivatora pobjedu je odnio Dino Kršćanski iz Orahovice s ukupno 25 odvoženih krugova, drugi je bio također domaći vozač Radivoj Bolić sa 24 kruga dok je treće mjesto pripalo najstarijem sudioniku utrke, Orahovčaninu Đuri Sekuliću sa 18 krugova.

U konkurenciji velikih motokultivatora najspretniji i najbrži je bio Milan Ždero iz Osijeka sa 37 krugova, drugi je bio Danijel Hornung iz Orahovica s 32, dok je treće mjesto pripalo Orahovčaninu Predragu Mandiću sa 30 krugova. U Specijalu  prvo mjesto je osvojio Nikica Marinić sa 31 krugom, drugo Dean Plužarić sa 15 i treće Damir Tomljenović sa 10 krugova. Pobjednici svih kategorija vozili su finalnu utrku za grand prix nagradu koju je na kraju odnio Osječanin Milan Ždero sa 17 finalnih krugova. Pobjedniku je pripala vrijedna kosilica sponzora utrke tvrtke Husqvarna, a ove godine u Orahovici vozilo je 15 vozača iz Osijeka. Našica, Nove Bukovice, Zdenaca i Orahovice. Veliku i humanu gestu napravio je tim pobjednika:

-Kosilicu koju smo dobili za nagradu poklanjamo organizatoru da ju preda orahovačkoj školi ili vrtiću, kome je potrebnije. Svaka čast organizatoru na ideji i provedbi ove utrke, prvi smo puta ovdje, no zasigurno dolazimo i iduće godine. – kaže pobjednik Milan Ždero iz Osijeka.

Utrka guranja kosilica na 100 metara donijela je posebnu atraktivnost ovoj manifestaciji. Kosilicu su natjecatelji gurali po travi, ali ugašenu i pobjednik je onaj natjecatelj koji im najbolje vrijeme. Pobjednik ovog natjecanja bio je Orahovčanin Radivoj Bolić, drugi je bio Predrag Mandić dok je treće mjesto pripalo Dini Kršćanskom:

-Ovo je uistinu nešto što nitko u Hrvatskoj nema. To je bio i naš cilj, držati Orahovicu i događaje u njoj jedinstvenim i originalnim. Hvala svim sudionicima, nije bilo lako proći ovu utrku i riskirati kvar na svojim ”strojevima”. Moram reći da bez obzira na najbrže i nagrađene, svi su u ovoj utrci pobjednici, Orahovica je dobila manifestaciju po kojoj je već itekako poznata. – riječi su predsjednika Reda vitezova Ružice grada Orahovica Vlade Grgića. (V.G.)

{gallery}pancho/Motokultivatori2012{/gallery}