Posjet gradonačelnika manifestaciji „Dani Orfűa“, Orfű, 04. i 05. kolovoza 2012.

Na poziv načelnice Orfüa, Fuziné Kajdy Zite, gradonačelnik Josip Nemec i suradnici, gostovali su u prijateljskom Orfüu za vrijeme ondašnje dvodnevne manifestacije naziva „Dani Orfüa“. Od potpisivanja Sporazuma o međusobnoj suradnji Grada Orahovice i Općine Orfü, iz siječnja 2012, ovaj posjet jedan je u nizu prekograničnih susreta, s ciljem što bolje suradnje i obostranog upoznavanja, radi promicanja kulturnih, prirodnih i povijesnih znamenitosti s obje strane granice. Najvažnija poveznica Orahovice i Orfüa, svakako je strategija i promidžba eko turizma u okviru prirodnih resursa, poput vodenih površina jezera i rekreacijsko obrazovnog turizma u Parku prirode, s kojom smo aplicirali zajednički prekogranični projekt na 3. Pozivu IPA CBC HU-HR 2007-2013.

Nakon srdačne dobrodošlice, i neformalnog razgovora o zajedničkim projektima, domaćini su gradonačelnika i suradnike poveli u obilazak mjesta i znamenitosti, jednog od najznačajnijih turističkih središta u podnožju planine Mecsek, na tri jezera okružena šumama sa šetnicama i biciklističkim stazama, što čini temelj rekreacije: kupanje na plažama i u vodenom centru, ribolov, vodeni športovi poput jedrenja, vožnje čamcima i kajacima, biciklizam i jahanje. Posjet impresivnoj vodenici koja je jedina takve vrste u Mađarskoj i koja je danas u funkciji. U popodnevnim satima prvoga dana, gradonačelnik je kao počasni gost prisustvovao otvorenju izložbe grafika radionice mladih umjetnika iz Pečuha, kojom prilikom je upoznao  i akademskog slikara Franju Takača, rođenog 1942. u Somboru, a danas živi i radi u svom ateljeu u Orfüu. Pri posjeti njegovog doma i ateljea, slikar je gospodinu Nemecu uručio akvarel s motivima Orfüa.  U večernjim satima, gradonačelnik je prisustvovao središnjoj manifestaciji na otvorenom: utrka oko jezera, koncert i razni glazbeno scenski nastupi.

Drugi dan posjeta rezerviran je za obilazak ni malo manje atraktivne okolice u Parku prirode. Mjesto Abaliget jedinstveno je po najduljoj špilji Južnog Zadunavlja, u potpunosti  prilagođenoj turističkom razgledavanju, nedavno izgrađenom stazom i mostovima preko špiljskog potoka.  Ipak, stalne stanovnike špilje – šišmiše, gradonačelnik i suradnici nisu sreli, stoga su po izlasku, posjetili Muzej šišmiša.

Na kraju dvodnevnog posjeta i prema podacima TZ Orfüa, zaključak je da ovako malo mjesto svoj gospodarski rast ostvaruje gotovo isključivo turizmom: uz sve vidove eko turizma koje pruža priroda, veliki udio privlačenja gostiju i izvan ljetne sezone, svakako ima individualni privatni smještaj u apartmanima i bungalovima, smještaj u kampovima svih vrsta, te hostelima i edukativnim centrima za mlade. (I.S.)

{gallery}pancho/orfu-08-2012{/gallery}