Legenda o Ružici – V. viteški turnir za ruku kneginje Ružice

Orahovica je proteklih dana odisala srednjim vijekom, odjekivali su topovi, ukrštavali se mačevi, dvorske dame očaravale su svojom ljepotom, vitezovi, streličari, uskoci, skupila se cijela viteška svita Hrvatske. Vitezovi su došli od Splita i Klisa do Zagreba, Stubice i Koprivnice. Sva hrvatska povijest skupila se na jednom mjestu.  U organizaciji Reda vitezova Ružice grada Orahovica održana je peta po redu ”Legenda u Ružici”.

Manifestacija je počela velikom viteškom večerom te izborom za kneginju Ružicu u bašči hotela ”Ružica grad”. Pod bakljama i vedrim nebom te uz trbušne plesačice, gutača vatre, dvorske dame i vitezove te posebno atraktivan srednjovjekovni glazbeni sastav Codex, Red vitezova Ružice grada po drugi je puta priredio pravu, originalnu vitešku večeru, događaj koji je jedini takav u Hrvatskoj.

Nakon večere svečano je po peti puta izabrana kneginja Ružica, jednoglasno je izabrana članica Reda vitezova Ružice grada 17.-godišnja Orahovčanka Lana Milošević koja je tako postala peta kneginja Ružica. Drugi dan manifestacije ”Legenda o Ružici” privukao je velik broj posjetitelja u središnji, orahovački gradski park. U malom srednjovjekovnom selu viđen je sajam srednjovjekovnih obrta i opreme, održan streličarski turnir za Prvu strijelu Ružice grada koja je postao član Reda vitezova Ružice grada Tomislav Pančić. Uz srednjovjekovne zvuke svečano se predstavilo 12 viteških udruga sudionika ove manifestacije, a iste su pozdravili dogradonačelnik Orahovice Darko Žužak te župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić izrazivši samo riječi pohvale i divljenja orahovačkom redu za organizaciju ovoga događaja.

 

Orahovica je i ove godine imala priliku vidjeti fantastičnu i opasnu vitešku borbu pod nazivom bohurt, najekstremnijem obliku mačevanja, a pobjedu je na kraju odnio vitez Ozren iz Reda čuvara grada Zagreba. Pravi spektakl bila je rekonstrukcija bitke za Ružicu grad. U noćnim satima uprizorena je bitka za Orahovicu – Ružicu grad, i pokušaj turskog osvajanja grada Ružice, scenarijem koji je rađen prema povijesnim izvorima iz 16. stoljeća. Bila je ovo rekonstrukcija bitke i turske opsade Ružice grada iz 1537. Veličanstveno, atraktivno i originalno. Vatrene strijele, topovi, srednjovjekovno oružje i na kraju prava viteška borba prsa u prsa. Ružica je obranjena, Turci potučeni do nogu na opće oduševljenje prisutnih. Na kraju večeri skupina Aureus Unicornis uz pomoć ostalih redova priredila je još neviđeni vatreni show, svojim plesnim bravurama bez daha je prepuni orahovački gradski park ostavila trbušna plesačica, a program ja zaključen nastupom gotičkog glazbenog banda Codex iz Bratislave.

Posljednjeg dana manifestacije na samoj utvrdi, Ružici gradu uprizorena je jedna od legendi o Ružica gradu, u kojemu su sudjelovale sve udruge na turniru. Pred velikim brojem posjetitelja vitezovi su prikazali legendu u kojoj tri brata pokušavaju sagraditi utvrdu, ali im preko noći sve unište vile koje kazuju kako će grad biti sagrađen samo ako jedna od njihova žena bude uzidana u grad. Braća se dogovaraju kako će prva žena koje dođe među njih biti žrtva, ali dva starija brata izdaju najmlađega i javljaju svojim ženama da ne dolaze. Žena najmlađeg brata, mlada kneginja Ružica dolazi i vojska kreće izvršiti naredbu vila. Ipak, dio vojske najmlađeg brata suprotstavlja se i kreće bitka za oslobađanje kneginje Ružice. Ružica na kraju biva oslobođena, a braća se pomire i kreću u novu izgradnju.  Iako je bilo pakleno vruće, na Ružici gradu bio je velik broj posjetitelja  koji su s oduševljenjem pratili svaki trenutak Legenda. Program je nastavljen u središnjem gradskom parku gdje je održan tradicionalni viteški turnir za ruku kneginje Ružice u kojem su sudjelovali vitezovi svih udruga sudionika, a kako legenda kaže tako i bijaše – pobijedio je Crni vitez. Svoju borilačku vještinu pokazala je i sama kneginja Ružica pobijedivši nepozvanog viteza i tako su kneginja i crni vitez još jednom oživjeli povijest. U smiraju Legende posjetitelje su mogli vidjeti školu mačevanja i demonstraciju povijesne škole mačevanja viteške udruge Tostabur Espadrones iz Bratislave, potom se još jednom predstavila dvorska luda Trilja IV, a završetak je bio spektakularan. Prvo je svojim nevjerojatnim vještinama očarao Luka, gutač vatre, a na kraju je uslijedio veličanstveni vatromet u režiji Aureus Unicornisa te zajednički izlazak svih udruga na pozornicu i naklon kneginji te posebno publici. 5. jubilarna Legenda o Ružici spustila je svoj zastor, orahovačka povijest je ponovno živjela, a Red vitezova Ružice grada ovom manifestacijom stvara novu orahovačku povijest.  (V.G.)

{gallery}pancho/rvrg-2012{/gallery}