Provedena akcija čišćenja okoliša u koju se uključio i grad Orahovica

I grad Orahovica se uključio u akciju ”Zelena čistka – dan za čisti okoliš” koja se održala diljem Hrvatske. Riječ je o najvećoj globalnoj ekološkoj akciji u povijesti na svjetskoj razini poznatoj kao ”Let’s do it” u kojoj po prvi put sudjeluje i Hrvatska. Cilj je akcije u jednom danu očistiti već broj divljih deponija, a u akciji sudjeluju pojedinci, udruge, organizacije, tvrtke, jedinice lokalne samouprave, komunalna poduzeća, škole, vojska, vatrogasci… svi koji žele pridonijeti čišćoj budućnosti svoga mjesta. U akciji su građani također pozvani da kartiraju divlja odlagališta otpada, označe putem pametnih telefona, GPS-a i fotoaparata kritične točke te tako pomognu detektiranju problema. Organizator je cijele akcije udruga Žmergo iz Opatije koja u Hrvatsku dovodi i koordinira provedbu akcije ”Let’s do it”:

– Rado smo se uključili u ovu akciji jer želimo da naša Orahovica kao perjanica turizma naše županije, ali i šire regije bude čista i uredna. Na tome već dugo radimo, a ove akcije samo su korak više za pomoć pri realizaciji naših zamisli. Na zelenu čistku u Orahovici se odazvalo 90-ak ljudi, očišćene su dvije lokacije divljih odlagališta otpada s kojih je odvezeno oko 10 tona smeća. Sedam punih velikih traktorskih prikolica smeća prevezeno je na gradsko odlagalište ”TUK”, a same fotografije očišćenih terena pokazuju koliko je posla učinjeno. Hvala svima koji su se odazvali i pomogli u ovoj akciji, a Grad se pokušao na neki način odužiti svima koji su radili podjelom besplatnog graha i pića na orahovačkom Jezeru – rekao je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec. U akciju su se  uključili građani Orahovice, udruge, vatrogasci, djelatnici javnih radova, radnici komunalnog poduzeća. Posebno je bilo lijepo vidjeti velik broj djece kako marljivo rade i skupljaju smeće:

– Mi smo iz rukometnog kluba Orahovica, skupila se cijela ekipa. U prirodi smo, lijepo je vrijeme, a radimo nešto korisno za mjesto u kojem živimo. Volio bih da je i više ovakvih   i sličnih akcija – rekao je polaznik rukometne škole RK Orahovica 14-godišnji Dajan Broš. (V.G.)

{gallery}pancho/zelena-cistka-2012{/gallery}