Održana sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika s područja Virovitičko-podravske županije

Uz predsjedavanje Virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, nazočnost njegovih zamjenika Zdravka Dijakovića i Staniše Žarkovića, dana 30. ožujka 2012. godine  u 12,00 sati u Velikoj vijećnici VPŽ održana je sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika s područja Virovitičko-podravske županije.

Na sjednici se govorilo o raspodijeli dijela pomoći iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. g. jedinica lokalne samouprave Virovitičko- podravske županije. Bilo je riječi o projektima JLS u Proračunu RH za 2012. g. Govorilo se o projektima Hrvatskih voda na području Virovitičko-podravske županije. Govorilo se i o programima i projektima s područja Virovitičko-podravske županije koji su nominirani i koji će biti nominirani prema Vladi RH i nadležnim ministarstvima.

Istodobno je bilo govora o problematici raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, za što općine ne mogu raspisivati natječaj, a zemlja stoji neobrađena i ne može se dati u najam, jer je stigao takav naputak iz nadležnog ministarstva. S tim u vezi, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije i načelnici općina s područja VPŽ koji imaju taj problem, te bi se trebali idući tjedan naći na sastanku s resornim ministrom Jakovinom. O navedenim problemima, upoznata je i Vlada RH, resorno ministarstvo, saborski zastupnici s ovog područja, kao i svi relevantni čimbenici koji mogu pomoći da više stotina hektara poljoprivrednog zemljište na području VPŽ i ove godine ostane obrađeno.

Bilo je riječi o problematici isplate naknada za provedbu manjinskih izbora. raspravljalo se o sufinanciranju rada Zavoda za prostorno uređenje Virovitičko- podravske županije. Sanja Bošnjak ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj VPŽ sve nazočne upoznala je o programu IPARD 301. Istaknuto je o mogućnostima sudjelovanja jedinica lokalne samouprave u sufinanciranju kamate na poduzetničke kredite iz programa HBOR-a.

Na osnovi toga zaključeno je da će Virovitičko-podravska županija sufinancirati jedan posto kamata poduzetničkih kredita, a isto se očekuje od općina i gradova s čijeg područja se budu prijavljivali poduzetnici. (K.V.)