Grad Orahovica vlastitim cvijećem ukrašava grad

U Orahovici već punih šest godina traje uzgoj velikog broja biljaka u gradskom rasadniku. Sve je počelo 2006. godine kada je odlukom Gradskog vijeća pokrenuta inicijativa izgradnje rasadnika:

-Prvi i najvažniji razlog bio je ekonomska računica. Uzevši u obzir cijene sadnica i sjemena bilo je vidljivo da je puno jeftinije sam sve to uzgojiti. Tako smo na Gradskom vijeću odlučili da krećemo u izgradnju gradskog rasadnika. Odmah potom postavili smo prvi matičnjak i zaposlili jednu osobu koja o njemu danonoćno vodi brigu.

Već nakon godinu  dana se taj potez itekako pokazao opravdanim i učinkovitim, ali nastao je problem kako sadnice održavati preko zime pa smo investirali u izgradnju staklenika. S vremenom se broj cvijeća povećavao pa smo u ovaj posao uključili djelatnike Javnih radova, pri zalijevanju nam pomažu naši vatrogasci dakle zajedno činimo sve kako bi naš grad bio lijep i ugodan za življenje. – riječi su gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca. Djelatnica koja vodi brigu o rasadniku Đurđica Grubišić pojasnila je princip rada rasadnika i staklenika, te rekla ponešto o načinu proizvodnje:

-Ovaj rasadnik radi na principu samoodrživog ekološkog uzgoja. Naravno od cvijeta do cvijeta razlika je u uzgoju po godišnjim dobima, nešto se sije u jesen nešto u proljeće. Neke vrste dobijemo od građana pa razmnožavamo i dalje sami uzgajamo. Preko zime imamo sustav grijanja, znači ako se temperatura spusti ispod 7oC pali se grijanje. Sve drugo je na sunce. S druge pak strane, ljeti, kada su temperature visoke u stakleniku je još toplije, tada iznosimo cvijeće van. Zemlja ovoga podneblja iznimno je plodna i dobra za uzgoj cvijeća, a mi se naravno trudimo uzgajati autohtone vrste s tim da ubacujemo negdje i primorske konture. Svake godine nadograđujemo rasadnik, od drveća bjelogorice i crnogorice pa do novih vrsta cvijeća. Čim uzgojimo nešto novo odmah plasiramo na gradske šetnice, često mijenjamo vrste biljaka u gradu jer želi da naš grad bude raznolikiji i ljepši.– zaključila je djelatnica rasadnika Đurica Grubišić. Uistinu su nepregledne površine gradskog cvijeća i biljaka u rasadniku, svakim danom isti je sve ispunjeniji i donosi nešto novo. Orahovica je poznata kao grad cvijeća i drveća, a ovaj je rasadnik samo točka na ”i” čistog zraka i zdravog života u Orahovici. (V.G.)

{gallery}pancho/rasadnik-2012{/gallery}