Peti radni sastanak Orahovica – Orfü

Povodom  kandidiranja zajedničkog projekta u okviru prekogranične suradnje HU- HR, odnosno trećeg poziva EU natječaja IPA CBC HU- HR  2007- 2013,  između grada Orahovice i Općine Orfü, dana 22. veljače 2012. godine održan je peti radni sastanak u mjestu Orfü. Na sastanku su bili nazočni gradonačelnik grada Orahovice, Josip Nemec i njegovi suradnici, ravnateljica razvojne agencije VIDRA Sanja Bošnjak sa suradnicom, načelnica Općine Orfü Füziné Kajdy Zita, TDM menadžerica Viktória Horváth, TDM predsjednik  Tibor Gonda, načelnik Kovácszénaja Péter Novák i prevoditelj Arnold Vanyur.

Svrha sastanka bila je da se dogovori daljnji tijek i aktivnosti zajedničkog projekta. Svaki partner odradit će dogovoreni dio na projektu, uz podršku i partnerstvo Agencije „VIDRA“. Projektni prijedlog koji se zajednički kandidira, i gdje je “Leader” partner Grad Orahovica, sastoji se od više aktivnosti kod oba partnera, a osim promidžbe, aktivnosti će sadržavati komponente radova. U Orahovici se planira gradnja planinarsko edukacijskog centara-škola u prirodi, Gornja Pištana, te obilježavanje postojećih biciklističkih staza na području Geoparka Papuk. Procjena vrijednost radova je cca 800.000 EUR. Tehnička dokumentacija je u završnoj fazi, dovršavaju se detaljni troškovnici.

Općina Orfü priprema tehničku dokumentaciju za izgradnju i obilježavanje biciklističkih staza na svom području, za izgradnju biciklističke dvorane, i prateće ugostiteljske sadržaje.

U zajednički projekt ugrađene su i višednevne manifestacije kojima će se promovirati suradnja dvaju gradova na temu biciklizma, te će se u suradnji sa biciklističkim udrugama, organizirati utrke i priredbe s obje strane granice.

Na sastanku su dogovoreni  svi detalji izrade potrebne dokumentacije za prijavu ovog zajedničkog projekta, i utvrđen slijedeći sastanak u Orahovici  5. ožujka 2012. godine, kada će projekt već dobiti konačne okvire, a uz vodstvo Vidre, pregledati će se svi prilozi i utvrditi eventualni nedostaci koje moramo otkloniti do zadanog roka – 12. ožujka. (K.V.)