Energetski pregled zgrade gradske uprave

Temeljem natječaja od 19.10.2011, koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za sufinanciranje provedbe energetskih pregleda zgrada u vlasništvu gradova i županija, u maloj vijećnici gradske uprave, održana je prezentacija – izvještaj o provedenom energetskom pregledu zgrade gradske uprave, na adresi F. Gavrančića 6.:

-Kompletnu uslugu obavio je ovlašteni energetski certifikator, g. Hrvoje Horvatin d.i.el, iz „TEHNO-RAZVOJ“ d.o.o, Zagreb. Izdani certifikat na temelju energetskog pregleda, rezultat je studije postojećeg stanja građevine, a za referentno razdoblje potrošnje energenata s kojom se ušlo u proračune, odabran je prosjek između 2009 i 2011. godine.

Svrha Izvještaja koji je predstavljen na prezentaciji, je  sagledavanje stanja građevine u pogledu energetske učinkovitosti te prijedlog mjera za njeno povećanje, izrađen ka o procjena na osnovi energetske, ekonomske i ekološke isplativosti.  – rekla je arhitektica  Irela Strabić. Provedenim energetskim mjerenjem, zgrada gradske uprave svrstana je u energetski razred G, s potrošnjom od 315,26 kWh/m2. Studija Hrvoja Horvatina predlaže niz manje zahtjevnih rješenja za poboljšanje energetske učinkovitosti, koje su ekonomski i ekološki najisplativije, iako je pregled ukazao na potrebu još nekih mjera:

-Prema sažetku Izvještaja, mjere za povećanje energetske učinkovitosti koje predlaže certifikator su: ugradnja nove stolarije, toplinska izolacija krovišta, ugradnja termostatskih ventila i balansiranje sustava grijanja, instaliranje sustava inteligentne rasvjete, ugradnja novog kondenzacijskog kotla te podešavanje uredske opreme. Cijena obavljenog energetskog pregleda i izdavanje certifikata iznosi 14.846,56 kn s PDV-om,  od čega  udio sufinanciranja Fonda iznosi 60%, a 40% je financiranje sredstvima Grada Orahovice. – zaključila je Strabić. Prezentacija je zaključena aktivnim sudjelovanjem svih prisutnih u raspravi, a sve u cilju što veće energetske učinkovitosti kako u zgradi gradske Uprave tako i u cijeloj Orahovici. (V.G.)