“Debitanti” Ljubomira Kerekeša na daskama Orahovice

U sklopu ovogodišnjeg Virkasa – Virovitičkih kazališnih susreta, a u sali bivšeg kina ‘’Papuk’’ u Orahovici , odigrana je komedija Ljubomira Kerekeša ‘’Debitanti”. ‘’Debitanti’’ su  Decameronske zgode i nezgode pretočene na varaždinsku kajkavštinu, odnosno to je ljubavno-erotska komedija o ljubavi  inspirirana Decameronom  Giovannija Boccaccia, iz kojeg je autor crpio ideje za komediju situacije s dijalozima na svima razumljivoj varaždinskoj kajkavštini.

Nastala je u  maniri srednjovjekovnih pučkih teatara namijenjenih ponajprije zabavi, u vrijeme kada su i ženske uloge igrali muškarci, predstava se, kaže autor,  ’ne preporuča ispod 14. Kerekeš je djelo režirao te osmislio scenografiju, a uz njega u predstavi su igrali Draško Zidar i Mijo Pavelko koji su Orahovčane nasmijali do suza:

-Bilo je odlično, ovakve predstave uistinu nedostaju Orahovici i pravi je potez da se istu dovedu u naš grad. Nadam se da će rola na daskama biti više jer poseban je dojam kada glumu vidiš uživo, posebno ovako velike I značajne glumce kao što su Ljubo Kerekeš, Mijo Pavelko i Draško Zidar.

Orahovačka dvorana bivšeg kina ‘’Papuk’’ ponovno je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a glumci su ispraćeni gromoglasnim pljeskom. (V.G.)