Skupština Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca domovinskog rata policijske postaje Orahovica 1990.-1991.

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca domovinskog rata policijske postaje Orahovica 1990.-1991. održala je svoju redovnu, godišnju izvještajnu skupštinu kojoj su, uz preko 100 članova udruge, nazočili ratni ministar policije RH Ivan Vekić, gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, načelnik mjesta domaćina Zdenaca Mato Barukčić te načelnici Crnca i Čačinaca Mato Damjna i Mirko Mališ, zatim msgr. Ivan Štrbenac te ostali gosti. U izvješću o radu, predsjednik udruge ratnih policajaca Orahovice Antun Grabovac istaknuo je kako je udruga sudjelovala u svim obljetnicama pogibije hrvatskih branitelja, obljetnicama vezanim uz Domovinski rat i stvaranje Hrvatske te isto tako u svim gradskim manifestacijama. Posebno se ponose, naglasio je Grabovac, organizacijom prve obljetnice oslobađanja podpapučkog područja koje se održalo 17. prosinca u Slatinskom Drenovcu. Grabovac je zaključio kako ove i srodne udruge moraju čuvati Domovinski rat te sjećanja na žrtve hrvatskih branitelja te paralelno oštri osudio svaki istup protiv hrvatskih branitelja i hrvatskih žrtava posebno se osvrnuvši na izjave bivše predsjednika Stjepana Mesića početkom prošle godine u Dnevniku 3 HRT-a:

-Gostujući u navedenoj emisiji, Stjepan Mesić izjavio je da komunisti nisu počinili zločine na Bleiburgu i Križnom putu ta de na Bleiburgu uopće nije bilo zločina. Ne možemo prihvatiti njegovo sustavno omalovažavanja žrtava Križnog puta i Bleiburga gdje su bez suđenja poubijane desetine tisuća osoba među kojima je bilo pripadnika različitih vojski, ali i žena djece i staraca. Mesić u mnogim svojim istupima uporno pravda partizanske i komunističke zločine, a napada hrvatsko političko vodstvo u vrijeme Domovinskog rata, hrvatske generale i dio istaknutih hrvatskih branitelja. Upravo takve njegove izjave doprinijele su kriminalizaciji Domovinskog rata i podizanju različitih optužnica na Haškom sudu. – zaključio je Grabovac.

Udruga je potom podjela zahvalnice svima koji us na bilo koji način pomogli u organizaciji 20.-te obljetnice oslobođenja podpapučkog područja te radu udruge. NA kraju Skupštine nazočnima se obratio i ratni ministar policije RH Ivan Vekić istaknuvši kako je uvijek presretan kada se nalazi među hrvatskim braniteljima, hrabrim borcima koji su stvorili Hrvatsku državu. Vekić je u svom nadahnutom govoru pričao i o svojoj novoj knjizi ”Polje puno krizantema”, a govor je zaključio rečenicom:

-Hvala vam što ste mi pružili priliku da budem među vama, uručili mi ovu zahvalnicu, s vama, hrvatskim braniteljima sam uvijek najsretniji. – zaključio je Vekić. (V.G.)

{gallery}pancho/skupstina-ratnih-policajaca-orahovice-2012{/gallery}