Prekogranični sastanak regionalne radne skupine

U edukativnom centru Nacionalnog parka u mađarskom  Drávaszentesu, održana je radionica pod vodstvom g. Zoltana Pamera, iz Regionalne razvojne agencije iz Pecuha, a okupila je sve zainteresirane iz Hrvatske i Mađarske, povodom 3. Poziva natječaja prekogranične suradnje: IPA CBC HU-HR 2007-2013, otvorenoga 22.11.2011, na temu: kako se uključiti u realizaciju zajedničkih projekata eko turističke infrastrukture, konkretno za biciklističke staze.

Ideja je da se izradi nekoliko projekata na regionalnoj razini, u suradnji hrvatskih i mađarskih županija, kako bi se sufinanciranjem iz pretpristupnih fondova EU, realizirala biciklistička „transverzala“ s obje strane granice, na koju bi se umrežile sve lokalne biciklističke staze s područja županija, a u konačnici bi se ovako osmišljena turistička infrastruktura povezala na europsku rutu. U projekt bi s hrvatske strane bile uključene koprivničko-križevačka, virovitičko-podravska i osječko-baranjska županija. Za povezivanje na zrcalnu transverzalu u Mađarskoj, koristili bi se postojeći granični prijelazi.

Ispred Grada Orahovice, kao partnera u okviru virovitičko-podravske županije, na radionici su sudjelovali arhitektica Irela Strabić i Marko Bošnjak. Između ostalih stručnjaka sa hrvatske strane, prezentaciju projekta biciklističkih staza na području virovitičko-podravske županije, održala je Jasna Baranjec-Keserica iz Zavoda za prostorno uređenje VPŽ-e, u suradnji s gđom Sanjom Bošnjak, ravnateljicom agencije VIDRA.

-Prema predstavljenom projektu sa 4 tipa biciklističkih staza, Orahovica bi sudjelovala u sklopu tzv. okosnice „PAPUK TRANS“ , koja bi preko Papuka povezivala Voćin, Slatinski Drenovac i Orahovačko jezero, te sa tzv. kapilarnim stazama, koje bi vodile sporednim putovima kroz polja i šume. Težište projekta je obilježavanje i uređivanje postojećih staza, na lokalnim i nerazvrstanim cestama, šumskim i poljskim putovima, izgradnja info punktova i prenoćišta po sistemu „bike and bad“, uz kompletnu marketinšku obradu – brošure, prospekti i planovi označenih staza. Voditelj radionice zahvalio je na velikom odazivu i zainteresiranošću s obje strane granice, i najavio slijedeća događanja koja bi trebala uputiti sve sudionike u izradu projekta, za vrijeme trajanja natječaja, do 12. ožujka 2012. godine. Predloženo je da svaka županija sudjeluje sa investicijom od cca 1 mil EUR. – rekla je Irela Strabić o posjeti radionici u Mađarskoj. (V.G.)