Potpisan Ugovor za izgradnju prve fotonaponske elektrane u Hrvatskoj

U maloj gradskoj Vijećnici grada Orahovice održan je svečani, povijesni čin potpisivanja Ugovora za izgradnju prve fotonaponske elektrane u Hrvatskoj. Ugovor je u ime tvrtke Sunstroom, jedne od vodećih europskih tvrtki koje se bave projektiranjem, financiranjem, izgradnjom, održavanjem i upravljanjem fotonaponskih elektrana širom Europske unije i u Kanadi potpisao Aljoša Pleića predsjednik Uprave Sunstroom energije te u ime grada Orahovice gradonačelnik Josip Nemec. Grad Orahovica na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom i predsjednikom gradskog  Odbora za obnovljive izvore energije Alan Grgićem, u protekle je nepune dvije godine, od same ideje do realizacije prve fotonaponske elektrane u Hrvatskoj, prikupio svu potrebnu dokumentaciju te završio sve radnje potrebne za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora za vremensko razdoblje od 12 godina.

-Nakon niza razgovora te završnim postupkom Javne nabave o odabiru ponuđača za najam zemljišta i izgradnju fotonaponske elektrane ”Orahovica 1”, tvrtka Sunstroom energija d.o.o.” odabrana je za najboljeg ponuđača temeljem financijskih uvjeta, bogatog iskustva te iskazanog interesa za daljnje ulaganje u područje grada Orahovice. Vrijednost investicije se procjenjuje na 11.000.000,00 kn i to je samo faza investicije, jer smo s tvrtkom Sunstroom energija do.o.o. potpisali povelju o suradnji na projektu izgradnje fotonaponske elektrane ”Orahovica 3” ukupne snage 2.5 MW što ukupnu investiciju čini oko 70.000.000,00 kn u razdoblju od godine dana. – rekao je gradonačelnik Nemec. Tvrtka Sunstroom kompletnu investiciju će uložiti u hrvatske tvrtke:

-Nakon višemjesečnih istraživanja utvrdili smo kako u Hrvatskoj postoje visoko kvalitetne tvrtke koje u potpunosti mogu sudjelovati u projektima izgradnje fotonaponske elektrane, neovisno o veličini samih fotonaponskih elektrana. Moram pohvaliti rad i trud gradske vlasti Orahovice na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom i predsjednikom gradskog Odbora za OIE Alanom Grgićem koji su maksimalno odradili sve potrebne radnje prije potpisivanja ovog ugovora te  izraziti ogromno zadovoljstvo suradnjom grada Orahovice i tvrtke Sunstroom za koja će zasigurno biti dugoročna  – rekao je predsjednik Uprave Sunstroom energije d.o.o. Aljoša Pleić.   Nazočne je potom pozdravio i internacionalni direktor grupacije Sunstroom Energije Renaut Das koji je izrazio ogromno divljenje maloj ekipi grada Orahovice što je u iznimno kratkom vremenu napravio ogroman korak za razvoj energetike u Hrvatskoj. Nazočne su pozdravili i dožupan VPŽ Zdravko Dijaković te direktor Elektroslavonije Osijek Viktor Klarić. Ovaj čin potpisivanja ugovora o izgradnji prve fotonaposne elektrane, zaključak je bio svih nazočnih, svakako veliki povijesni trenutak za Orahovicu, Virovitičko-podravsku županiju i cijelu Hrvatsku. (V.G.)