Otvoren novi orahovački cestovno-pješački most

Gradska vlast Orahovice u ožujku je ove godine krenula s projektom izgradnje novog orahovačkog mosta koji spaja ulice Stjepana Mlakara i Petra Preradovića. Radovi su dovršeni u roku od 120 radnih dana od sklapanja ugovora i uvođenja u posao. Vrijednost investicije je 1.351.719,25 kn, investitor je Grad Orahovica, a izvođač radova osječko poduzeće ”Gradnja d.o.o.”. Nakon mosta nastavit će se i uređenje ovoga dijela grada, no više o samoj ideji izgradnje ovoga mosta te nastavku radova na ovome prostoru:

-Grad Orahovica po svemu je jedinstven, originalan i popularan. Tako je cilj i s mostovima, teži se da svaki bude drugačiji, da svaki donese novu dimenziju građanima i gradu. Ovaj most već svojim izgledom plijeni pozornost, jednostavno se ne može proći ovim dijelom grada, a da ga se ne uoči. Zasigurno će novi most biti višestruko koristan svima. Cilj je bila prije svega sigurnost građana u prometu, rasterećenje središnje gradske obilaznice i smanjenje prometnih gužvi u središtu grada, ušteda financijskih sredstava i skraćivanje putova do krucijalnih gradskih ustanova poput Doma zdravlja. – rekao je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec na otvaranju novoga mosta zahvalivši pri tome velikim prijateljima Orahovice županu VPŽ Tomislavu Tolušiću i saborskom zastupniku Josipu Đakiću:

-Orahovica je danas zasigurno najljepši grad ne samo u županiji nego i u cijeloj široj regiji. Čestitam gradonačelniku Nemecu na ogromnu trudu i radu koji je uložio u ovaj prekrasan Grad, mi smo pomagali koliko smo mogli i mogu obećati da ćemo i dalje biti na raspolaganju, kako Josipu Nemecu tako i svim građanima Orahovice. – rekao je župan Tomislav Tolušić. Saborski zastupnik Josip Đakić također je pozdravio rad orahovačke gradske vlasti i gradonačelnika Nemeca te istakao:

-Vjerujem da će ovaj most zasigurno biti jedna sigurnost i poveznica svih građana Orahovica i njenih gostiju. Orahovica se razvija velikom brzinom i već sada bilježi mnoge dijelove visokog europskog standarda. Dragi građani Orahovice, uživajte i u ovoj novoj ljepoti vašega grada za koju sam siguran da je samo dio mozaika stvaranja pravog turističkog središta šire regije. – zaključio je Đakić. Most i sve nazočne blagoslovio je orahovački župnik vlč. Željko Strnak. Novi most je svakako još jedna dokaz marljivog i korisnog rada orahovačke gradske vlasti tijekom cijele godine. (V.G.)

{gallery}pancho/otvorenje-mosta2011/most{/gallery}

INVESTICIJE ZA SVE 3 FAZE IZGRADNJE – most posljednja spojna etapa:

– uređenje ul. Stjepana Mlakara: cesta, pješačka staza, parkirališta, javna rasvjeta = 1.168.306,95 KN

– izgradnja parkirališta i pristupne ceste za Dom zdravlja VPŽ = 563.000,29 KN

– modernizacija dijela ul Stošićevo šetalište: cesta, pješ. staza, parkirališta, javna rasvjeta = 800.694,60 KN

– parkiralište u ul. Petra Preradovića = 171.982,73 KN

– rekonstrukcija: P. Preradovića-Trg Sv. Florijana-K. Zvonimira (cesta, parkiralište, pješ. staza, javna rasvjeta) = 901.097,85 KN

– semafor u ul. B. Jelačića = 244.819,72

Kolno-pješački most preko rijeke Vučice = 1.351.719,25

UKUPNO (projekti, usluge nadzora, gradnja):    5.201.621,39 KN