Kreće izgradnja prve fotonaponske elektrane u Hrvatskoj

Tvrtka Sunstroom, jedna od vodećih europskih tvrtki koje se bave projektiranjem, financiranjem, izgradnjom, održavanjem i upravljanjem fotonaponskih elektrana širom Europske unije i u Kanadi, i Grad Orahovica, potpisat će Ugovor o izgradnji prve fotonaponske elektrane u Hrvatskoj! Grad Orahovica na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom i predsjednikom gradskog Odbora za obnovljive izvore energije Alanom Grgićem,

u protekle je nepune dvije godine, od same ideje do realizacije prve fotonaponske elektrane u Hrvatskoj, prikupio svu potrebnu dokumentaciju te završio sve radnje potrebne za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora za vremensko razdoblje od 12 godina. Nakon višemjesečnih razgovora te završnim postupkom Javne nabave o odabiru ponuđača za najam zemljišta i izgradnju fotonaponske elektrane ”Orahovica 1”, tvrtka Sunstroom energija d.o.o. odabrana je za najboljeg ponuđača temeljem financijskih uvjeta, bogatog iskustva te iskazanog interesa za daljnje ulaganje u područje grada Orahovice:

-Vrijednost investicije procjenjuje se na 11.000.000,00 kn i to je samo faza investicije, jer smo s tvrtkom Sunstroom energija do.o.o. potpisali povelju o suradnji na projektu izgradnje  fotonaponske elektrane ”Orahovica 3” ukupne snage 2.5 MW što čini ukupnu investiciju oko 70.000.000,00 kn u razdoblju od godine dana – rekao je gradonačelnik Nemec. Tvrtka Sunstroom kompletnu će investiciju uložiti u hrvatske tvrtke:

– Nakon višemjesečnih istraživanja utvrdili smo kako u Hrvatskoj postoje visoko kvalitetne tvrtke koje u potpunosti mogu sudjelovati u projektima izgradnje fotonaponske elektrane, neovisno o veličini samih fotonaponskih elektrana  – rekao je konzultant Sunstroom energije d.o.o. Feliks Unković. Kada budete čitali retke našeg Glasnika, ugovor će biti već potpisan. (V.G.)