Izrada lokalne razvojne strategije LAG-a Papuk

Josip Nemec, gradonačelnik grada Orahovice i predsjednik LAG-a Papuk, sazvao je sastanak s temom „Izrada lokalne razvojne strategije LAG Papuk”.

LAG je udruga koju čine predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora određenog ruralnog područja i osnovni je preduvjet za povlačenje sredstava iz LEADER programa EU, odnosno za  financiranje projekata za ruralni razvoj na lokalnim razinama. Jedna od zadaća LAG-a je izrada strategije ruralnog razvoja područja na kojem geografski, gospodarski, kulturno i povijesno djeluje.

Lokalna razvojna strategija je instrument za uspješnije upravljanje razvojem područja LAG-a. Donošenjem, ona će biti okvir za financiranje razvojnih projekata iz pretpristupnih programa, a kasnije Strukturnih fondova EU, kao i okvir za financiranje razvojnih projekata iz državnih programa te osnova za privlačenje ulaganja domaćih i stranih investitora.

Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA, Sanja Bošnjak, istaknula je kako je proces komunikacije jako važan te naglasila kako svaka općina treba odrediti jednu osobu koja će biti kontakt u fazi prikupljanja podataka. Bošnjak je naglasila kako je u izradi pravilnik o provedbi Mjere 202 odnosno priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja. Pravilnik utvrđuje pravila funkcioniranja LAG-a, a trenutno je u završnoj fazi izrade te se očekuje njegovo donošenje do kraja 2011.godine.

– Raspisan će biti javni poziv za prijavu projektnih prijedloga za područje LAG-a. „LEADER“ program dio je programa ruralnog razvoja i on se odnosi na financiranje projekata tzv. ”male” komunalne infrastrukture (dječja igrališta, pristupne ceste) i ova strategija ne smije se bazirati na vodovod i kanalizaciju jer taj će se dio financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. LAG od onog trenutka kada bude akreditiran od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, može povlačiti sredstva iz Ministarstva i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD)  – rekla je ravnateljica Bošnjak.

O primjeni potrebnih zaposlenika LAG-a Papuk gradonačelnik Josip Nemec rekao je:

-Dogodile su se promjene potrebnih zaposlenika LAG-a pa tako više nije potrebno 5 zaposlenih, nego samo 1 te su time manja sredstva koja je potrebno osigurati u Proračunu do donošenja strategije i povlačenja sredstava iz državnog proračuna. Kada se to dogodi, LAG će se financirati kroz projekte na kojima će raditi s poduzetnicima odnosno određeni postotak (cca 20%) od ukupno povučenih sredstava projekta bit će namijenjen LAG-u za  financiranje njegovog rada. Dok LAG u potpunosti ne počne s radom financirat će se iz Proračuna Grada Orahovice i ostalih JLS sa područja LAG-a (Čačinci, Zdenci i Crnac), a u ožujku ili travnju iduće godine trebao bi biti pokrenut postupak zapošljavanja jedne osobe. Trideset pet LAG-ova financirat će se iz državnog proračuna, a cilj je da i LAG Papuk uđe u taj krug LAG-ova, što bismo trebali postići upravo ovakvom organizacijom – zaključio je gradonačelnik Nemec.

 

Sljedeći sastanak LAG-a Papuk dogovoren je za 19. prosinca u 17 sati, kada će biti razmotreni svi prijedlozi i nova saznanja o problematici akcijskih grupa pri Europskoj uniji. (V.G.)