20. obljetnica oslobađanja potpapučkog područja

U organizaciji koordinacije udruge proisteklih iz Domovinskog rata Orahovica, održana je 20-ta obljetnica oslobađanja prostora bivše općine Orahovica. Uoči svečanog programa obilježavanja, čelnici koordinacije zapalili su svijeće i položili cvijeće na grobnim mjestima svih poginulih hrvatskih branitelja s ovoga područja te kod svih spomen obilježja poginulim hrvatskim vitezovima na orahovačkom području. Isto tako trkači atletskog kluba ”Slavonija Žito” iz Osijeka te nekoliko domaćih trkača otrčali su dionicu od 6 kilometara i to od spomen obilježja prvoj žrtvi domovinskog rata ovoga područja, Stjepana Mlakara u Pušini do središta Slatinskog Drenovca gdje je i održan svečani program. Pred 300-injak hrvatskih branitelja, na svečanom programu prvi se obratio predstavnik koordinacije udruga Antun Grabovac:

-Posebno i uzdignute glave okupili smo se da proslavimo 20-tu obljetnicu oslobađanja privremeno okupiranih područja bivše općine Orahovica. Područje je oslobođeno 15. prosinca 1991. godine i to je bilo prvo oslobođeno područje u republici Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. Da međunarodni pritisak nije zaustavio akciju ”Otkos”, hrvatske vojne i redarstvene snage tada bi oslobodile kompletno područje koje je tek oslobođeno Bljeskom. Mi smo obranili podravsku magistralu i željezničku prugu Osijek-Zagreb kojima promet nikad nije bio prekinut. Ponosni možemo biti na generaciju koja je ostvarila stoljećima sanjani san o samostalnoj i suverenoj državi Hrvatskoj. – rekao je između ostalog Grabovac. Nazočnima su se potom obratili ratni zapovjednik policijske postaje Orahovica Slavko Šutić, zapovjednik narodne zaštite Stjepan Dujmić, ratni zapovjednik 2. bojne 32 brigade Ivan Husnjak, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ te gradonačelnik Orahovice Josip Nemec:

-Ponosni smo na ono što smo učinili za svoju neovisnu državu Hrvatsku. Domovinski rat temelj je neovisne države Hrvatske. Mnogi su hrvatski domoljubi položili svoje živote za našu samostalnost stoga im i ovim putem odajem dužno poštovanje,a ujedno i najveći pozdrav upućujem obiteljima i roditeljima poginulih hrvatskih vitezova. Sve dobivene bojeve zadaće uspješno smo izvršili kako na prostorima Papuka tako i na drugim bojišnicama i danas sam ponosan na svoje ratnike, na dečke koji su srcem stali pred topove za svoj dom, svoje obitelji, svoju Domovinu. – zaključio je Ivan Husnjak. (V.G.)