Sastanak sa predstavnicima Orfija

U sklopu kandidiranja projekta prekogranične suradnje na predstojećem natječaju pod imenom IPA CBC HU-HR 2007-2013.,  u zajedničkoj suradnji grada Orahovice i Općine Orfi, dana 16. Studenoga 2011. godine u Orfiju, gradonačelnik Josip Nemec i njegovi suradnici sastali su se sa predstavnicima Orfija; načelnicom Općine Orfü Füziné Kajdy Zitom, TDM menadžericom Viktóriom Horváth i TDM predsjednikom Tiborom Gonda.

Svrha posjete je bila da se dogovori za daljnji tijek i aktivnosti zajedničkog projekta. Nosilac projekta je Grad Orahovica, a u prijedlozima o izradi projekta na temu: razvoj infrastrukture za aktivni i eko turizam u pograničnom području, sudjeluju predstavnici biciklističkog kluba „Lood“, konjičkog kluba „Hidalgo“ i hrvatskog planinarskog društva Orahovica.

Radi se o uređenju i obilježavanju svih vrsta staza i izgradnji pratećih sadržaja na području grada Orahovice. Osnovni kriterij je da se aktivnosti u projektu odnose na turističku eko infrastrukturu, da prateći sadržaji i objekti budu u funkciji primarnih aktivnosti i da sve bude povezano s tematikom prekograničnog partnera, uz uvjet da je podjednako sudjelovanje oba partnera. Svaki partner razradit će svoj projektni zadatak ( detaljan opis aktivnosti s naznakom jasnih ciljeva i održivosti projekta, prateća tehnička dokumentacija, budžet ), a Grad Orahovica kao nositelj projekta u konačnici će sve objediniti u jedinstveni projekt koji se kandidira. Upravo je kvaliteta međusobne suradnje, razmjene podataka i stalnog informiranja partnera, ključ uspjeha ovakvih zajedničkih projekata, koji za cilj imaju povezati prekogranična područja, konkretno, sa svrhom razvoja kontinentalnog turizma. (K.V.)