Policajci prvi stali na branik Domovine

U nazočnosti ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića te ostalih županijskih, gradskih, općinskih i    policijskih dužnosnika, održana je 21. godišnjica naoružavanja prve grupe ratnih pričuvnih policajaca Policijske postaje Orahovica.

Kao prvi čin ovoga obilježavanja, svi nazočni na obljetnici odali su dužno poštovanje i počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, položivši vijence i zapalivši svijeće kod spomen obilježja hrvatskim vitezovima u središtu Orahovice. Ova obljetnica održana je u organizaciji  Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata policijske postaje Orahovica 1990.-1991, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Nazočne je na obljetnici prvi pozdravio domaćin, predsjednik udruge organizatora Ante Grabovac:

-Moram prije svega čestitati svojim kolegama policajcima na odvažnosti, hrabrosti i domoljublju jer su oni prvi na prostoru bivše općine Orahovica stali na branik Domovine. Ovu činjenicu nitko ne može osporiti i buduće naraštaje treba učiti tko su bili ljudi koji su prvi dragovoljno uzeli oružje i suprotstavili se srbočetničkom agresoru i tzv JNA. Toga 18. listopada 1990. godine pod oružje je stao 51 pričuvni policajac, a do kraja mjeseca pod oružjem je bilo 90. To je bila ključna snaga koja je u slijedećem periodu narasla na oko 400 pričuvnih policajaca. Obilježavanje ovog datuma i sjećanje na poginule hrvatske vitezove koji su položili svoje živote na oltar Domovine trajna je obaveza za sve buduće naraštaje hrvatskog naroda. – rekao je između ostalog Grabovac. Potom je nazočne pozdravio župan VPŽ Tomislav Tolušić ističući kako je i on sam jedan od budućih naraštaja za koje su se hrabri policajci i branitelji borili te da će on i ovaj naraštaj zasigurno čuvati uspomene na Domovinski rat i prenositi da iste traju vječno. Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić izrazio je veliko zadovoljstvo što se nalazi među hrabrim i odvažnim ljudima kao što su hrvatski policajci te biranim riječima pričao o hrabrosti i odvažnosti hrvatskih policajaca koji su prvi stali na branik Domovine, borili se i ginuli za nju. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić uz čestitke za 21. obljetnice istakao je :

-Učinili ste tih dana sve što se tada osjećali, Učinili ste sve za svoju Domovinu. Današnja obljetnica je velika prilika da se prisjetimo svih tih događaja toga vremena, tih sudbonosnih dana za budućnost mlade hrvatske demokracije. Imali smo privilegiju, priliku odazvati se na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i s oružjem u ruci boriti se za ostvarenje tisućljetnog hrvatskog sna. Stoga treba imati ogromno poštovanje prema svakom hrvatskom branitelju koji je imao i građanske i domoljubne hrabrosti braniti krvlju svoju Domovinu. Moramo čuvati istinu o Domovinskom ratu, ne zbog nas, nego zbog hrvatske budućnosti!  – između ostalog istakao je ministar Ivić. Na kraju obljetnice, predsjednik udruge organizatora Ante Grabovac upoznao je prisutne s planom koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata o obilježavanju 20. obljetnice oslobađanja privremeno okupiranih područja bivše općine Orahovica koja će biti održana 15. prosinca u Slatinskom Drenovcu. (V.G.)