Izrada studije za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra una kompleksu ””Jezero-Ružica grad-Hercegovac”

Na poziv gradonačelnika Josipa Nemeca održan je sastanak s temom izrada studije utjecaja na okoliš sportsko rekreacijskog centra u granicama DPU ”Jezero-Ružica grad-Hercegovac”. Sastanku su uz zamjenika gradonačelnika Orahovice Darka Žužaka nazočili predstavnici tvrtke Radlovac Nenad Sabljak i Samir Božičević te djelatnici tvrtke Dvokut Ecro iz Zagreba, Marta Brkić i Mario Pokrivač.

Tvrtka Radlovac d.d. i DVOKUT ECRO d.o.o. 2007. godine potpisali su Ugovor o izradi studija utjecaja na okoliš. Grad Orahovica je sufinancirao 50% tog iznosa, no budući da u to vrijeme detaljni plan uređenja nije bio donesen, a ovih će dana stupiti na snagu krenulo su finalizaciju projekta, odnosno izrade Studije utjecaja na okoliš sportsko rekreacijskog centra u granicama DPU ”Jezero-Ružica grad-Hercegovac”. Marta Brkić iz Dvokut Ecrra pojasnila je tijek izrade studije:

 

-U razdoblju od početka izrade studije do danas, promijenili su se procedura i zakoni vezani uz izradu i usvajanje Studija utjecaja na okoliš. Glavna izmjena je da smo obavezni prije izrade ugovorene dokumentacije (studije) izraditi ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, koja ide na Ministarstvo, gdje se daje prethodna ocjena o tome treba li raditi Studiju zaštite okoliša. To je proceduralni postupak, a za taj dodatni posao treba ugovoriti dodatna sredstva, jer to nije obuhvaćeno potpisanim ugovorom. – kaže Martić te dodaje kako bi studije trebala biti gotova u najmanje 5 do šest mjeseci, odnosno najkasnije do jeseni 2012. godine. Darko Žužak, zamjenik gradonačelnika Orahovice, zamolio je da se studija završi što prije:

-Želimo da se hitnije odradi  sve što je u mogućnosti projektanata, pa smo dogovorili da nam tvrtka Dvokut ecro dostavi ponudu za dodatni dio radova, dakle za izradu ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, ali isto tako zatražit ćemo i druge ponude. – zaključio je Žužak. (V.G.)