20 godina 132. brigade

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobna mjesta poginulih hrvatskih branitelja te spomen obilježju hrvatskim vitezovima u središtu Orahovice, te prijemom obitelji poginulih hrvatskih branitelja u orahovačkoj gradskoj upravi, obilježena je u Orahovici 20 obljetnica od osnivanja 132. brigade u čijoj su postrojbi bili i branitelji s područja grada i susjednih općina.

Obitelji poginulih hrvatskih branitelja na prijemu su pozdravili zamjenik gradonačelnika Orahovice Darko Žužak, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ te ratni zapovjednici 132. brigade Ivan Husnjak i Goran Sokol:

-Ovaj dan je svakako poseban u povijesti ovoga područja. Mi smo evo u povodu sjećanja na osnivanje 132. brigade obišli grobna mjesta svih poginulih hrvatskih branitelja s ovoga područja, zapalili svijeće i položili svijeće te se molitvom prisjetili njihove žrtve za neovisnu nam Domovinu. Danas mogu reći samo hvala svima njima, hvala što su živjeli i život dali za našu današnju slobodu. – rekao je Darko Žužak. Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ također je istaknuo žrtvu hrvatskih branitelja i vitezove koji su hrabro branili ovo područje:

-Hvala svima koji su se odazvali našem pozivu i došli na ovaj prijem i posebno hvala ratnim zapovjednicima Husnjaku i Sokolu što su došli ovdje i pozdravili obitelji naših poginulih hrvatskih vitezova. Zasigurno je potreba da se ime poginulih hrvatskih vitezova kao i svih hrvatskih branitelja mora vječno čuvati u svačijem srcu . – zaključio je Mališ.

Ratni zapovjednik 132, brigade Ivan Husnjak prisjetio se dana kada su obični ljudi prerasli u prave, hrabre borce, spreme braniti svoju zemlju:

-Posebno mi je drago danas vidjeti ovdje obitelji naših prijatelja koji su se tada spremno odazvali i dali najsvetije od sebe za slobodu i samostalnost Hrvatske, svoj život. Hvala gradu i općinama koji njeguju uspomenu na hrabrost hrvatskih ratnika i koji su potakli i ovaj naš današnji susret.  – zaključio je Husnjak. Na kraju dana služena je i sveta Misa za sve poginule branitelje, posebno pripadnike 132. brigade, a u subotu je na svečanom mimohodu u povodu obilježavanja 132. brigade u Našicama, nazočilo preko 200 hrvatskih branitelja. (V.G.)