Orahovčani osvojili srce Riječkog karnevala

Gradski odbor za kulturne manifestacije od ove je godine odlučio preuzeti organizaciju ”Orahovačkih poklada” što se pokazalo više nego uspješnim. Pobjedničke maske „Orahovačkih poklada“ dobile su na nagradu besplatan put na najveći hrvatski i treći europski karneval, u Rijeci. Na Riječki karneval, jednostavno treba doći, vidjeti i uživati. Od ranih jutarnjih sati građani su maskirani hodali ulicama grada, od konobara, djelatnika turističke zajednice do običnih građana.

 

I potom ludilo, preko 9000 maski krenulo je u karnevalsku povorku ulicama Rijeke, ogromne količine decibela, raznovrsne ideje maski, ljudi iz cijele Hrvatske i među njima grupa iz ”male” Orahovice koje je bila posebno atraktivna.

Naime, Orahovicu je predstavila maska po imenom ”Veseli ispraćaj” u kojoj je prikazan sprovod pokojnika pod imenom Mito Korupcija, a koju su utjelovili članovi Mjesnog odbora i KUD-a Crkvari:

– Bilo je ustinu nezaboravno. Sjajno smo dočekani i prihvaćeni, a našu masku masa je ljudi    fotografirala, televizije snimale. Posebno atraktivni bili su naši ”svećenici” te ”pokojni Mito Korupcija” koji je ležao u lijesu. Stekli smo nova iskustva i ideje, proveli jedan prelijep dan u Rijeci i mogu samo pozvati sve da si iduće godine daju truda i ostvare put na ovaj karneval koji će zasigurno vječno pamtiti.  – kaže voditelj maske ”Veseli ispraćaj” Stanko Jović.

Orahovačni su u Rijeci tako predstavljali svoj grad, županiju, a može se slobodno reći i cijeli jedan dio kontinetalne Hrvatske, jer najbliža maska je bila ona zagrebačka. Riječki karneval svakako je ostavio dubok dojam na Orahovčane, a Slavonci k’o Slavonci uvijek i svugdje osvoje srca, ovoga puta riječka.

Vladimir Grgurić

<<<< Natrag na naslovnicu