Akcije i predavanja ipak urodili plodom

Redovan godišnji sastanak održao je Odbor za prevenciju devijantnog ponašanja grada Orahovice. U vodu sastanka, kojem su nazočili službenici policijske uprave Virovitičko-podravske žuzpanije Zdravko Matuzalem i Dražen Huzjak, načelnik policijske postaje Orahovice Davor Solić iznio je statističke podatke o nesrećema i prekrašijima i protekloj godini. 

 

Solić je istaknuo kako je na širem području Orahovice u 2010. godini evidentirano ukupno 186 kaznenih dijela, od čega u samom gradu 90, što je nešto veći broj u odnosu na 2009. godinu. Rješenost slučaja je, naglašava Solić, preko 70%:

 

-Mogu reći da smo izuzetno zadovoljni količinom rješenih slučaja. Na području Orahovice dogodilo se 78 prometnih nezgoda i ta je brojka znatno manja nego 2009. godine pa dakle možemo reći kako su naše akcije i upozorenja ipak učinile potreban korak. Moram isto tako reći da  nam se u protekom razdoblju unatoč smnanjenju broja prometnih nezgoda, povećao broj smtrno stradalih osoba, u prošloj godini bilo je 5 takvih slučajeva, po jedna u Orahovici i Crncu te 3 u Zdencima. Ukupan broj prometnih prekršaja kreće kao i prošlih godina, dakle između 130-140, dok je ostalih prekršaja koji se odnose na zakone o oružju, nasilje u obitelji i slično na području Orahovice bilo 80. – zaključio je Solić ipak vidno zadovoljan ukpnim smanjenjem nesreća i prekršaja.

Odbor je razmatrao i provedene akcije, predavanja i razne načine upozorenja građanima za određene opasnosti među kojima su istaknute akcije u suradnji s gradom i orahovačkim školama kao što su ''Mladi i alkohol'', ''Petarde nisu igračke'', ''Živim život bez nasilja'', …. te je zaključeno kako su iste , sukladno brojkama, ipak urodile plodom i kako treba i dalje nastaviti s ovakvvim tipom utjecaja na savjest građana.

Policijski službenici županijske Uprave Matuzalem i Huzjak upoznali su odbor s akcijom ''Manje oružja – manje tragedija“ koja se odnosi na dragovoljno predavanje oružja bez posljedica, dok je gradonačelnik Nemec izvjestio kako je grad u cilju očuvanja gradske imovine i čuvanja javnog reda i mira, poslao svog čovjeka na stručnu pripremu za obavljenje posla komunalnog redara. Nemec ja naglasio, ako se isto pokaže dobrim, Grad će poslati još nekoliko osoba na istu edukaciju.

U zaključku sastanka, Odbor je donio odluku o pokretanju nove akcije s temom zaštite gradske imovine i posebno aktualne i goruće teme ''Mladi i alkohol'' . Akcije će odnosti na predavanja i javne tribine s navedenim temama, a isto tako obavit će se i radni sastanci s vlasnicima ugostiteljskih objekata.

Vladimir Grgurić