Grad Orahovica pred potpisivanjem pisma namjere za UNPD program

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) pokrenuli su projekt ''Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj'' koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnim fondom za okoliš. U cilju tog projketa gradonačelnik Orahovice Josip Nemec sazvao je sastanak s predstavnicima programa UNPD, projekta energetske efikasnosti u Hrvatskoj.  

 

Gradonačelnika Nemeca te predsjednike gradskih povjerenstava za obnovljive izvore energije Alana Grgića i pretpristupne fondove Sašu Ristera te priutsne djelatnike grada, voditelj projekta za energetsku efikasnost u zgradarstvu Goran Pichler te asistentica u administraciji i edukaciji na projektima SGE i ''Dovesti svoju kuću u red'' Mia Dragović, upoznali su s ciljevima ovoga projekta: 

-Cilj projekta je podizanje svijesti građanstva o efikasnoj potrošnji energije te poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga u Hrvatskoj. Projekt je započet u srpnju 2005.g., i provodit će se do srpnja 2010. godine. Ciljne skupine projekta, na koje otpada više od 40% ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj, su: sektor domaćinstva, sektor uslužnih djelatnosti i javni sektor. Uz povećanje energetske efikasnosti, što često dovodi i do smanjenja potrošnje energije te uštede novca, cilj projekta je i izravno smanjenje emisije stakleničkih plinova, koji pridonose efektu globalnog zatopljenja, u okoliš. – rekao je Pichler.

Asistentica Dragović pojasnila je kako bi ulaskom u navedeni program, Grad trebao osnovati EE ured, EE galeriju te za poslove na tim poljima dodatno educirati svoje zaposlenike.

Gradonačelnik Nemec zahvalio se na dobivenim informacijama te rekao kako je Grad spreman potpisati pismo namjere i ući u navedeni program:

– Vidljivo je da je program višestruko koristan i ne vidim nikave prepreke za ulazaka u isti. Možemo, dakle, potpisati pismo namjere, ali prije toga moramo dobiti uvid u materijale, sazvati naša povjerenstva vezena uz ovaku vrstu projekata i tada tek krenuti u realizaciju ove problematike.  – zaključio je gradonačelnik Josip Nemec.     

Vladimir Grgurić