Gradonačelnik grada Orahovice,Josip Nemec, prvi predsjednik LAG-a

U Velikoj gradskoj vijećnici grada Orahovice, u četvrtak 27.siječnja 2011.g., osnovan je prvi LAG u Virovitičko-podravskaoj županiji. Lokalna akcijska grupa (LAG) koju zajednički čine grad Orahovica te općine čačinci, Zdenci i Crnac nosi naziv ''Papuk'', a temeljem iskustava koja su potvrđena u zemljama članica Europske zajednice ove su jedinice lokalne samouprave odlučile ubuduće zajednički planirati i ostvarivati projekte koji će se finanicrati iz sredstva pristupnih fondova Europske zajednice.  

 

Na Osnivačkoj skupštini kojoj je domaćin bio Josip Nemec gradonačelnik Orahovice utvrđena je odluka o osnivanju i usvojen je Statut, a orahovački  gradonačelnik Nemec izabran je za prvog predsjednika LAG-a ''Papuk'' Za dopredsjednike, Skupština je, na prijedlog inicijativnog odbora, izabrala Mirka Mališa načelnika općine čačinci te Matu Barukčića načelnika općine Zdenci. Prvi upravni odbor LAG-a Papuk činit će 11 članova, a u isti su izabrani: predsjednik LAG-a Josip Nemec, dopredsjednici LAG-a Mirko Mališ i Mato Barukčić te Mato Damjan, Ivona Maričić, Darko Žužak, Saša Rister, Ana Štefičar, Izidor Lončar,  Anica Kubica i Alica Fofonjka.

U Nadzorni odbor izabrani su Vesna Petričević, Željko Vremić i Alen Jurenac. -Naravno da smo mi, dakle grad i općine preuzeli prvi potez pri osnivanju LAG-a. Kako govore iskustva ovakve lokalne akcijske krupe mogu samo pomoć projektima grada, općina, udruga….Svi smo u ovome novi, ali zato smo tu da zajedno naučimo i zajedno radimo na nečemu iznimno korisnom za naše područje. – rekao je prvi predsjednik LAG-a, orahovački gradonačelnik Josip Nemec.  

Gošća osnivačke skupštine LAG-a ''Papuk'', ravnateljica razvojne agnecije VIDRA-a Sanja Bošnjak još je jednom prisutnima pojasnila pravo značenje ove lokalne akcijske grupe te način djeloovanja iste:   -LAG čine javni i privatni partneri s određenog ruralnog područja koje čini više susjednih zajednica, a obvezno uključuje predstavnike različitih društveno-ekonomskih kategorija. Imaju pravo na bespovratnu financijsku potporu za provedbu lokalnih razvojnih strategija. Razvojna agencija VIDRa bit će uvijek na raspolaganju za sve upite te za pomoć pri radu i iznimno mi je drago da je prvi županijski LAG osnovan upravo u Orahovici. Zajedno ćemo sigurno uspjeti – rekla je Bošnjak.

Na skupštini je jednoglasno potvrđeno kako visina članarine u LAG-u za fizičke i pravne osobe iznosi 100 kn mjesečno te kako udrugu mogu zastupati jedino njen predsjednik i tajnik. Osnivanje LAG-a temelji se na LEADER pristupu koji je pokrenut od strane Europske unije s ciljem razvoja ruralnih područja. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva raspisat će natječaj za odabir LAG-ova. Odabrani LAG-ovi će potpisati sa IPARD agencijom ugovorni sporazum koji obuhvaća tekuće troškove i provedbu specifičnih projekata. Osnivanjem i potvrdom LAG-a od strane IPARD agencije, LAG ostvaruje pravo na povlačenje sredstava iz Europske unije za različite projekte važne za lokalnu zajednicu.

 

                                                                                                             Vladimir Grgurić